- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

NASA: Međunarodna svemirska stanica biće oborena 2031.

© Foto : NASARuski svemirski brodovi "Sojuz" i "Progres" priključeni na Međunarodnu svemirsku stanicu
Ruski svemirski brodovi Sojuz i Progres priključeni na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Međunarodna svemirska stanica biće srušena u najudaljeniji deo Tihog okeana, poznat kao „Tačka Nemo“, najverovatnije u januaru 2031. godine, gde će se pridružiti ostalim svemirskim krhotinama i satelitima.
Nasa je saopštila da će komercijalne svemirske platforme zameniti komercijalnim svemirskim letelicama, kao i kupovinom prostora za naučna istraživanja.
Oebležavajući rekordan broj naučnih otkrića direktor Međunarodne svemirske stanice u sedištu Nase Robin Gejtens naglasio je u saopštenju da je njen trenutni cilj „postavljanje temelja za komercijalnu budućnost u niskoj Zemljinoj orbiti“.
„Radujemo se što ćemo podeliti naše naučene lekcije i operativno iskustvo sa privatnim sektorom kako bismo im pomogli da razviju bezbedne, pouzdane i isplative lokacije u svemiru“, navodi Fil Mekalister, direktor komercijalnog sektora u sedištu Nase, u svom saopštenju.
U martu 2021. godine, Nasa je od privatnih kompanija tražila da podnesu predloge za zamenu Međunarodne svemirske stanice. Od nekoliko predloženih komercijalnih svemirskih stanica, trenutno se ulaže oko 415,6 miliona dolara u dalji razvoj tri stanice.
U septembru je ruski zvaničnik upozorio da su na svemirskoj stanici otkrivene male pukotine koje bi vremenom mogle biti sve veće i uticati na bezbednost posade. Takođe je izrazio zabrinutost zbog starenja opreme i rizika od „nepopravljivih kvarova“.
Svemirska stanica je prvobitno bila predviđena da radi samo 15 godina, ali je Nasa u izveštaju rekla da „postoji čvrsto uverenje da se život MSS može produžiti do 2030. godine“, iako se neke analize njene održivosti još uvek sprovode.
Pretpostavlja se da će se izlazak iz orbite dogoditi u januaru 2031. godine. Ostaci svemirske stanice bi trebalo da padnu u takozvanu „Tačku Nemo“ u Tihom okeanu, nazvanu po junaku iz romana Žila Verna, „20.000 milja pod morem“. To je tačka koja je najudaljenija od bilo kog kopna i više puta je služila kao večno boravište za brojne druge svemirske letelice. Procenjuje se da su zemlje sa svemirskim programima poput Sjedinjenih Država, Rusije, Japana i evropskih zemalja tu potopile više od 263 komada svemirskog otpada od 1971. godine, prenosi RTS
Obaranje svemirske stanice će verovatno biti buran događaj. Propast „Mira“, ruske svemirske stanice, zbio se u martu 2001. godine, kada je teretni svemirski brod pokrenuo motore kako bi istisnuo svemirsku stanicu iz orbite i poslao je prema Zemlji.
Udaljena 250 kilometara od Zemlje, Međunarodna svemirska stanica (MSS) preko dve decenije bez prekida predstavlja dom međunarodnim timovima astronauta. Prvi su na stanicu stigli Amerikanac Bil Šepard i ruski kosmonauti Sergej Krikalev i Jurij Gizdenko, i od njihovog dolaska 2. novembra 2000. godine, stanica nijednom nije ostala prazna. Na njoj je do sada boravilo preko 200 astronauta iz 19 različitih zemalja.
Pentagonu bi uskoro moglo da bude zabranjeno korišćenje ruskih ili kineskih satelita za vremensku prognozu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Amerika zabrinuta: Kinezi „svemirskim tegljačem“ izvukli satelit iz orbite
Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
RUSIJA
Rusi će spustiti Međunarodnu svemirsku stanicu u okean /video/
Ruski modul Nauka na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Nova orbitalna stanica biće u službi odbrane Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala