- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova orbitalna stanica biće u službi odbrane Rusije

© Press-služba GK "Roskosmos" / Uđi u bazu fotografijaRuski modul "Nauka" na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Ruski modul Nauka na Međunarodnoj svemirskoj stanici - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Nava ruska orbitalna stanica će imati veliku ulogu u nacionalnoj odbrani i bezbednosti Rusije, saopštio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Prednosti nove stanice su modularna arhitektura koja može da se transformiše, veći rok trajanja, mogućnost realizacije aktivnosti u cilju nacionalne odbrane i bezbednosti, koristiće se za sklapanje međuplanetarnog ekspedicijskog kompleksa“, navodi Rogozin.

Kosmonauti će tokom 2022. godine na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) vršiti istraživanja za proizvodnju preparata protiv virusa. Rogozin je pojasnio da je reč o preparatima protiv virusa korona.
Na Međunarodnoj svemirskoj stanici će se pomoću 3D štampača uzgajati veliki proteini virusa korona, među kojima i RBD-protein, koji je odgovoran za vezivanje virusa korona (SARS-KoV-2) za ljudske ćelije.
Rogozin je naveo da Roskosmos i NASA vode pregovore o eksploataciji MSS do 2030. godine. Prema njegovim rečima, postignut je dogovor da Rusija vrši inženjersku podršku modula „Zarja“ do 2024. godine.
U materijalu se navodi, da su Roskosmos i NASA pripremili sporazum o unakrsnim letovima. Američki kosmonauti će leteti na ruskim letelicama „Sojuz“, a ruski kosmonauti na američkim. Sporazum je trenutno u fazi usaglašavanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. Pored toga, tokom 2022. godine će biti odobren program „Sfera“ koji je planiran za realizaciju do 2030. godine.
Ranije je direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin saopštio da postoji plan za korišćenje optičke opreme beloruske kompanije „Peleng“ za Rusku orbitalnu servisnu stanicu.
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
Rusija počela sa radom na novoj orbitalnoj stanici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala