- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska sprečila Ukrajinu da uđe u NATO centar za sajber odbranu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGovornica u konferencijskoj sali u sedištu NATO-a
Govornica u konferencijskoj sali u sedištu NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Mađarska je blokirala učešće Ukrajine u radu NATO Centra izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu, navodi ukrajinski list „Evropska pravda“, pozivajući se na neimenovani izvor.
Kako je precizirano, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov saopštio je da se jedna od članica Evropske unije usprotivila pridruživanju Ukrajine sajber centru NATO-a, čije se sedište nalazi u Talinu.

„Postoji institucija koja se zove Sajber-NATO. Prošlog leta smo tamo podneli odgovarajuća dokumenta, prošli smo sve provere. I tamo se, kao i u NATO-u, odluke donose konsenzusom. Dakle, jedna od evropskih zemalja nam je uskratila učešće u toj uglednoj instituciji“, rekao je Danilov za televiziju „1+1“.

Izvor „Evropske pravde“ koji je učestvovao u procesu potvrdio je da je pravo veta iskoristila upravo Mađarska.
Kako je precizirano, procedura za odobravanje ukrajinskog zahteva pokrenuta je u oktobru 2021., a da je uspešno završena Ukrajina bi postala članica centra već od 1. januara 2022. godine.
Ukrajinski list piše da pravila dozvoljavaju članicama NATO-a da vrate na razmatranje zahtev Ukrajine. Međutim, s obzirom na to da se sednice Saveta centra koji donosi odluke o članstvu održavaju samo dva puta godišnje, čak i u slučaju pozitivne odluke Ukrajina će moći da se pridruži toj strukturi tek od druge polovine 2022. godine, precizirano je u članku.
Vrhovna rada Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2022
RUSIJA
Kijev optužio Rusiju za sajber-napade na ukrajinske državne sajtove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala