- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Knežević oštro u Skupštini: Nije Dritan kriv, nama je kriv Krivokapić

© Foto : Youtube/Skupština Crne Gore/PrintscreenMilan Knežević, poslanik DF u Skupštini Crne Gore
Milan Knežević, poslanik DF u Skupštini Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Najveći krivci za situaciju u kojoj se našla Crna Gora su Zdravko Krivokapić i njegov albanski brat Dritan Abazović, „koji su napravili savez protiv DF-a u manastiru Ostrog“, rekao je poslanik DF Milan Knežević, koji na sednici parlamenta govori u ime te poslaničke grupe.
„Nije Dritan kriv, jer smo ukazali da Dritan neće štititi interese Srba. Nama je kriv Zdravko Krivokapić, čovek kojeg smo zajedno sa episkopima i sveštenicima SPC, kao totalnog anonimusa, izvukli iz prašnjavag kabineta i postavili ga da bude prvi na izbornoj listi“, kazao je Knežević.
„Tada su znali s kim idu u koaliciju... i umesto da 30. avgusta razgovaramo o pomirenju, desilo se da je naš nosilac liste ujutro sa buketom cveća otišao kod jedne amabasadorke i tamo poljubio vrata. Nekoliko dana nakon toga je potpisao sporazum sa ostalim liderima većine, Abazovićem i Bečićem, bez konsultacija sa liderima iz koalicije Za budućnost Crne Gore“, rekao je Knežević.
Tada je, kako je naveo, Krivokapić poručio da više nije sa njima.
Knežević je dodao da je on ispred većine i koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i predložio Zdravka Krivokapića za mandatara i doprineo da kasnije bude izabran za premijera.
Podsetio je na izbornu noć 30. avgusta kada je na desetine građana pjevalo na ulicama „Nek' se čuje sa nebesa, nema više DPS-a“ i poručio da „izgleda da je to samo bio san ljetnje noći“.
„Sad se peva Nek se čuje sa nebesa, sve je više DPS-a, više supe manje mesa“, kazao je Knežević.
"Kad je DF u junu saopštio da ova Vlada više ne postoji, pa smo predložili rekonstrukcija, pa da skratimo mandat, svi ste bili protiv. Govorili ste da cvjeta ljubav sa Vladom, unutar Vlade, da se nikad nije bolje živjelo... Odjednom Krivokapić optužuje albanskog brata da je umešan u šverc kokaina, njegov albanski brat njega za šverc cigareta, a glavni specijalni tužilac kaže "sav sam se naježio". Sad imamo poplavu inicijativa. Da su Krivokapić i Abazović podneli ostavke kad je DF tražio, mi danas ne bismo imali ovu situaciju", rekao je Knežević.
Poručio je da nisu "foke, zebre, i magarci" isto kao koalicija sa DPS—om, pojašnjavajući da nije isto sa DPS-om ići u pravljenje nove vlade ili glasanje o "rezoluciji o Antartiku".
"Mi sa DPS-om nećemo praviti nikakave aranžmane... Ako neko misli da će dobiti podršku 81 poslanika taj treba da ide u Dobrotu, a ne da se bavi politikom. Sa nama možete razgovarati na ravnopravnim osnovama. Nema više ucenjivanja, uslovljavanja niti targetiranja srpskih predstavnika... Ako želite da pregovarate morate poštovati volju 68 odsto glasača. Ako želimo stabilnost, nudimo kolegama iz aktuelne većine dogovor, saradnju sa kolegama iz manjinskih naroda, sa DPS-om samo o krucijalnim zakonima... Ako toga nema, rješenje je jasno... Doći će vrijeme kada će Crna Gora videti naš odgovor, ko je vjera , a ko nevjera, ali DF nikad izdao nije", rekao je Knežević.
Knežević je poručio delu trenutne vladajuće većine da je DF spreman na razgovore, ali da razgovori mogu biti samo na ravnopravnim osnovama i da nema više uslovljavanja niti targetiranja predstavnika srpskih stranaka kao nepodobnih. U protivnom, mogu ići sa DPS u koaliciju, a DF će pokrenuti talas vaninstitucionalne borbe protiv prekrajanja izborne volje, poručio je Knežević.
Ponovio je da DF ne želi ni na koji način da sarađuje sa DPS, osim kada su u pitanju razgovori o usvajanju zakona u Skupštini za koje je potrebna dvotrećinska većina.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
REGION
Crna Gora: Izglasano nepoverenje Vladi, DPS slavi
Analizu političke situacijeu Crnoj Gori pogledajte u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala