- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Srpska suverena u odlučivanju

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSrpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska zaključcima Narodne skupštine potvrđuje da je suverena u odlučivanju i da nije destabilizujući faktor u BiH.
„Mi njima zauzimamo svoj proaktivan stav u aktuelnoj krizi i sa sebe skidamo klevetu iz Sarajeva da su svi problemi potpisani našim imenom i prezimenom. Ljudima u Republici Srpskoj je jasno da nisu, ali neki spolja radije zadržavaju predstavu o našoj krivici“, istakao je Dodik u autorskom tekstu za „Nezavisne novine“.
Reagujući na prethodno objavljeni tekst profesora ustavnog prava Milana Blagojevića, u kojem je autor naveo da Narodna skupština usvojenim zaključcima obmanjuje srpski narod i Srpsku, Dodik je podsetio da je Narodna skupština u utorak, 1. februara, na dnevnom redu imala političko-ekonomsku situaciju u BiH.
„Otud i niz zaključaka koje je Skupština usvojila, a da gospodin Blagojević, kako sam kaže, ne vidi smisao njihovog usvajanja u ovom trenutku“, naveo je, između ostalog, Dodik.
Dodik je dodao da mu nije poznato da se u zajedničkim institucijama bilo šta odlučivalo što je bilo protivno interesima Republike Srpske ili zaključaka koje je usvojila Narodna skupština u julu prošle godine.
„Naravno da ne prihvatamo tzv. Inckov zakon niti će taj zakon biti objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske. Kako će deo međunarodne zajednice da reši to pitanje, to prepuštamo njima. Ali, mi ne želimo da sedimo skrštenih ruku, čekajući milost neizabranih stranih državljana kad bi se oni mogli pozabaviti pitanjem spornog zakona. Sve vreme govorimo o tome da moramo da budemo suvereni u odlučivanju, mi ništa drugo ne radimo“, naglasio je Dodik.
Dodik smatra da je od svega najveće iznenađenje Blagojevićev stav o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je svih prethodnih godina bio podrška Republici Srpskoj i njenom narodu.
„Partnerstvo koje imamo s rukovodstvom Srbije ne podrazumeva da u tom odnosu bilo ko naređuje onom drugom. Zato sam iznenađen da profesor Blagojević koristi tako teške i netačne kvalifikacije ne samo na račun predsednika Vučića, već i na prirodu odnosa koje Republika Srpska ima sa Srbijom, bez obzira na to ko vrši vlast u kojoj republici“, ocenio je Dodik.
Dodik je naveo da bi voleo da je Blagojević bar pomislio, ako već nije napisao, da je vlast u Srpskoj, uprkos svemu, neke stvari pokrenula, sa željom da ih završi ako ne ova, onda neka buduća politička garnitura, preneo je RTRS.
„Jer, Republika Srpska nije ni počela sa nama niti će završiti sa nama. Cenim da profesor deli naše političke ciljeve u čijem središtu je uvek Republika Srpska, s tim da strategije do tog cilja zbog različitih profesija kojima pripadamo nisu uvek iste“, konstatovao je Dodik.
On je istakao da ovim tekstom želi da zatvori polemiku, koja to i nije, jer je, kako je naveo, samo iz činjenice da rado čita Blagojevićeve tekstove, osetio potrebu da ukaže na materijalne i sve ostale greške koje je on izneo u svojoj kolumni „Velika obmana“.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
REGION
Dodik: Suština zaključaka - zabraniti da se Srpska naziva genocidnom tvorevinom
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
REGION
Nema odustajanja: Šta je pokazala posebna sednica parlamenta Srpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala