- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nema odustajanja: Šta je pokazala posebna sednica parlamenta Srpske

© YouTube/BN TV INFO / printscreenSednica parlamenta Republike Srpske
Sednica parlamenta Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, održanoj u utorak u Banjaluci, jasno je pre svega stavljeno do znanja da RS neće odustati od namere da povrati nadležnosti koje joj po Dejtonskom sporazumu pripadaju, uprkos pritiscima koji su evidentni, ocenjuje profesor Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje.
Sednica je, kaže Deđanski za Sputnjik, pokazala da su interesi RS nepromenljivi, nevezano za to da li o tome govori Milorad Dodik ili neko drugi.

RS ne odustaje od svojih planova

Ovde je reč, ističe on, o opstanku RS. Dodik je pokazao da je spreman da zdušno brani tekovine RS, iako situacija nije nimalo laka.

„Siguran sam da je bošnjačka strana očekivala da će RS da poklekne pred pritiscima i dobro je što se to nije ostvarilo, već je jasno rečeno da se srpski predstavnici neće vratiti u institucije BiH i da će RS nastaviti formiranje paralelnih institucija. Novi momenat koji je Dodik predložio da Skupština RS preispituje dnevni red Parlamentarne skupštine BiH, takođe je pokazatelj da RS neće dozvoliti da bude ugašena, ističe naš sagovornik.

Logična saradnja sa Hrvatima

Deđanski smatra da je važno i što je lider SNSD-a i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jasno istakao od kolikog je značaja saradnja sa Hrvatima i Hrvatskom, ali i što je naglasio dobru saradnju s Rusijom.
Po njegovim rečima, činjenica da je Dodik u regionalnoj saradnji akcentovao Republiku Hrvatsku je očekivana, s obzirom na položaj Hrvata u BiH.

„Jasno je da Hrvati u BiH, iako su konstitutivan narod, nemaju tretman koji bi trebalo. Pre svega nije logično da njihovog predstavnika biraju Bošnjaci. Iz tog razloga, iako su njihovi problemi drugačije prirode od RS, i normalno je da sarađuju kad je BiH u pitanju. I to je pozitivno i nadam se da će tako i ostati sa obe strane, napominje naš sagovornik.

On podseća da se predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović odazvao pozivu predsednika Narodne Skupštine RS i prisustvovao posebnoj sednici u Banjaluci: On je u svom obraćanju poručio poslanicima da čuvaju Republiku Srpsku i istakao da BiH „može da preživi isključivo kao zemlja tri konstitutivna naroda“.
Čuvajte Republiku Srpsku. Toliko ste emocija izneli ovde da svi mogu da vam zavide. Molim vas ostavite dovoljno otvorena vrata za druga dva konstitutivna naroda. RS ćete najbolje zaštiti braneći je u institucijama BiH“, naveo je Čović.

Zakon o zaštiti RS važna stavka

Prema mišljenju Deđanskog, još jedna bitna stvar je što se na sednici ponovilo da nema odustajanja od zakona kojim će se RS zaštititi od klevete i da je niko ne može nazivati genocidnom.

„To je predlog Dodika i pandan u neku ruku zakonu Valentina Incka o negiranju genocida vezano za Srebrenicu i ovo je logičan sled događaja, s obzirom da niko ne želi da ukine zakon koji je doneo bivši visoki predstavnik u BiH. Dakle, ovaj zakon je neka vrsta zaštite RS dok ne bude postojala dobra volja da se ukine zakon koji faktički celu RS i njen narod tretira kao genocidan, napominje Deđanski.

Dodik je pozvao sve prisutne da ostanu čvrsto pri zaključcima donesenim na prethodnoj posebnoj sednici NSRS-a, a to su entitetski zakoni o vojsci, porezima i Visokom sudskom i tužilačkom veću BiH, napominjući da su uradili kapitalnu stvar donošenjem tih zakona i da je sada stvar strategije kako ići dalje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala