- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Veliko arheološko otkriće: Kost deteta stara milion i po godina pronađena u Izraelu

CC0 / Pixabay/JamesDeMers / Arheološka iskopavanja
Arheološka iskopavanja - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Na području Izraela je pronađena milioni po godina stara kost za koju naučnici tvrde da je najstariji dokaz u tom delu svijeta o postojanju čoveka.
Grupa arheologa iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država je pronašla pršljen deteta koje je pre 1,5 miliona godina živelo na području Jordanske doline. Reč je o detetu starosti između šest i 12 godina, a pršljen se nalazio u donjem delu kičme.
Istraživanjem je utvrđeno da je dete bilo iznimno visoko, poput odrasle osobe – do 1,8 metara. Međutim, njegova visina bila je poput visine većine drugih hominida s područja istočne Afrike, prenosi portal „Kliks“.
Internet izdanje lista „Tajms of Izrael“ piše da je to u Izraelu najstariji dokaz o postojanju čoveka, odnosno drugi najstariji dokaz izvan Afrike. Pronađena kost daje uvid o migracijama različitih vrsta hominida iz Afrike.
Na osnovu otkrića fosilnih ostataka i DNK dokaza moguće je pratiti evoluciju čoveka šest miliona godina unazad. Hominidi su primati, direktni preci anatomski modernog čoveka ili su usko srodni anatomski modernom čoveku. Anatomski moderan čovek se uočava u fosilnim ostacima od pre 200.000 do 300.000 godina.
Postoje dokazi da su pojedine arhaične vrste ljudi pre dva miliona godina počele da napuštaju Afriku. Prvi njihovi ostaci pronađeni su na području Kavkaza, u Gruziji, te su 1,8 miliona godina stari. Arheolozi su na lokalitetu nazvanom Dmanisi pronašli i alat koji su koristili.
Istraživači napominju da se još diskutuje o tome da li je spomenuto iseljavanje iz Afrike bilo u jednom ili više talasa. Poslednja otkrića sugerišu da se to desilo u više talasa, piše „Tajms of Izrael“.
Neandertalac - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Važno otkriće o vezama Balkana sa Bliskim istokom – kontakti ostvareni pre više od 240.000 godina
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
SVET
Veliko otkriće u Egiptu: Pronađene tri mumije sa zlatnim jezicima, grobnica bila zapečaćena /foto/
Arheološko iskopavanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
DRUŠTVO
Britanski arheolozi prvi put otkrili ostatke raspetog čoveka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala