- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vatra Svetog Elma: Mars bi mogao da zablista zbog dronova

CC0 / Unsplash/Planet Volumes / Planeta Mars
Planeta Mars - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Tim naučnika NASA-e sproveo je studiju da bi istražio kako električna energija može da se nakupi na lopaticama rotora dronova i učini da atmosfera Marsa zablista. Taj fenomen je poznat kao vatra Svetog Elma i mogao bi da pomogne naučnicima da saznaju više o električnim nabojima.
Akumulacija električnog naboja poznata kao „triboelektrično punjenje“ je rezultat trenja koje prenosi naelektrisanje između različitih objekata. Ona može da se desi, na primer, trljanjem kose o balon.
Koristeći laboratorijska merenja i kompjutersko modeliranje, naučnici su otkrili da bi lopatice drona koje se okreću naletele na sitna zrna prašine u vazduhu Marsa i tako izazvale električno polje, prenosi RT.
„Dok lopatice utiču na zrna, naelektrisanje se prenosi i nagomilava na njima i stvara električno polje. Kako naelektrisanje raste do visokih nivoa, atmosfera počinje da sprovodi elektricitet. Taj proces je poznat kao 'atmosferski slom'. On stvara populaciju elektrona koji formiraju pojačanu električnu struju koja deluje da rasprši ili nadoknadi nagomilavanje naelektrisanja na rotorkraftu“, objasnila je NASA.
© Foto : © Screenshot: BraeronIako su struje koje dron stvara male, mogle bi da budu dovoljno velike da učine da vazduh oko lopatica i drugih delova letelice „svetli plavo-ljubičastom bojom“.
Teretna bespilotna letelica Braeron - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Iako su struje koje dron stvara male, mogle bi da budu dovoljno velike da učine da vazduh oko lopatica i drugih delova letelice „svetli plavo-ljubičastom bojom“.
„Atmosferski slom“ je verovatniji na Marsu nego na Zemlji jer je atmosfera Marsa mnogo tanja – molekuli koji je formiraju su veoma široko raspoređeni, tako da slobodni elektroni mogu lakše da ubrzavaju. Iako su struje koje dron stvara male, mogle bi da budu dovoljno velike da učine da vazduh oko lopatica i drugih delova letelice „svetli plavo-ljubičastom bojom“. Ovaj zaključak je samo predviđanje, kažu iz NASA-e, jer „priroda ponekad ima druge planove“.
„Slabi sjaj bi bio najvidljiviji tokom večernjih sati kada je pozadina neba tamnija. NASA-in eksperimentalni helikopter ‘Indženuiti’ tada ne leti, ali budući dronovi bi mogli da budu osposobljeni za večernji let i da traže ovaj sjaj“, rekao je Vilijam Farel iz NASA-inog Centra za svemirske letove Godard u Grinbeltu u Merilendu, vodeći autor istraživanja, objavljenog u „Planetari sajens džurnalu“ prošle godine.
On je dodao da električne struje koje proizvode bespilotne letelice ne bi predstavljale nikakvu pretnju po okolinu Marsa, ali i da „nude priliku da se urade dodatna istraživanja kako bismo unapredili naše razumevanje akumulacije električnog naboja zvanog 'triboelektrično punjenje'“.
Asteroid near the Earth - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zemlju uhodi asteroid „trojanac“
Planeta Mars - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Neobična površina sa krugovima: Čudan krater snimljen na Marsu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala