- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Francuskoj pokrenuta istraga protiv „RT Frans“

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u poseti redakciji televizije RT Frans u Parizu
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u poseti redakciji televizije RT Frans u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Francuski medijski regulator pokrenuo je istragu protiv „RT Frans“ zbog pritužbi lokalnih udruženja na netačnosti u izveštavanju na neke teme, prenosi televizija pozivajući se na list „Challenges“.
Kanal je zatražio pojašnjenje od medijskog regulatora, ali odgovor nije dobio.

„Regulatorno telo za audiovizuelne i digitalne komunikacija ‘Arkom’ pokrenulo je istragu u vezi sa informacijama koje je plasirao kanal ‘RT Frans’ koji se finansira iz državnog budžeta Rusije. Nekoliko udruženja je ukazalo na propuste u izveštavanju na teme kao što su protesti ‘žutih prsluka’ u Francuskoj ili o situaciji u Siriji i Centralnoafričkoj Republici“, saopšteno je u listu „Challenges“.

Glavna urednica „RT Frans“ Ksenija Fjodorova nazvala je ovaj potez „planiranom akcijom“ i „pravom cenzurom“.

„Očigledno je da je to planirana akcija, s obzirom da se informacija o proveri našeg kanala pojavila već sledećeg dana nakon što je zabranjeno emitovanje ‘RT DE’. U slučaju da se saopštenja iz medija potvrde i ako je francuski regulator zaista pokrenuo istragu protiv ‘RT Frans’ zbog žalbi nekih ‘udruženja’, koji su nezadovoljni predstavljanjem određenih tema, to će onda biti prava cenzura, jer više nije reč o tome da se pronađe lažna vest ili neka nedoslednost, već se radi o plasiranju informacija“, izjavila je Fjodorova o odluci da se započne istraga.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je saopštilo da je odluka nemačkog medijskog regulatora da zabrani emitovanje RT DE primorala Rusiju da preduzme recipročne mere prema akreditovanim nemačkim medijima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
U okviru recipročnih mera objavljenih 2. februara kao odgovor na neprijateljske korake Nemačke da zabrani satelitsko i drugo emitovanje televizijskog kanala na nemačkom jeziku „RT DE“, ruska strana namerava da sprovede prvu fazu recipročnih mera koje obuhvataju, između ostalog i zatvaranje dopisništva nemačke radio-televizijske kompanije „Dojče vele“ u Ruskoj Federaciji.
Televizija RT na nemačkom jeziku - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Moskva: Zabrana emitovanja RT u Nemačkoj - napad na slobodu govora, danas uzvratne mere
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala