- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ima čime da odgovori ako Nemačka zaoštri situaciju: „Dojče vele“ sutra zatvara dopisništvo

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Mere koje su preduzete protiv nemačkih medija u Rusiji su uzvratne, a ukoliko Nemačka promeni svoj stav prema RT DE i Rusija će pozitivno odgovoriti, rekao je Sputnjiku visoki zvaničnik iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
„U slučaju eskalacije situacije od strane nemačke Vlade Rusija ima čime da odgovori“, poručio je on.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je apel nemačkog Udruženja novinara upućen Vladi Nemačke da istupe protiv mera koje je Rusija preduzela protiv „Dojče velea“.
„Ovo je veoma smešno, jer je Udruženje novinara Nemačke najglasnije zahtevalo da se ograniči rad RT DE. Nemačka Vlada je stalno isticala da nema veze sa blokadom RT DE i javno se na sve moguće načine distancirala od situacije, pozivajući se na društveno-pravno regulisanje te sfere“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Mere unose napetost u nemačko-ruske odnose

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke navodi se da su „mere koje je danas ruska Vlada uvela protiv 'Dojče velea' neosnovane“, te da će dodatno otežati nemačko-ruske odnose.
Nemačka strana ističe da „ukoliko te mere zaista budu sprovedene, to će u značajnoj meri ograničiti slobodno izveštavanje nezavisnih novinara u Rusiji koje je od posebnog značaja u politički napetim vremenima“.

Zatvaranje dopisništva – sutra

Šef moskovskog dopisništva „Dojče velea“ Jurij Rešeto saopštio je da je dobio zvanično pismo od Ministarstva spoljnih poslova Rusije o zatvaranju dopisništva u Moskvi.

„Dobio sam zvanično pismo od MIP Rusije u kome su me kao šefa dopisništva zvanično obavestili da je neophodno da se (kancelarija) zatvori u 9.00 časova ujutru. Od nadležnih znamo da moramo predati naše akreditacije u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije sutra u toku dana“, izjavio je Rešeto u intervjuu koji je objavljen na sajtu medijske kompanije „Dojče vele“.

Kako je dodao, još ne zna kada će on i njegove kolege iz Nemačke morati da napuste Rusiju.
Rešeto je istakao da je odluka vlasti Rusije o zatvaranju dopisništva „Dojče velea“ za njih bila „neočekivana“. Kako je precizirao, oni su očekivali uzvratne mere ruske strane, ali nisu mislili da će biti „tako oštre“.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je saopštilo da je odluka nemačkog medijskog regulatora da zabrani emitovanje RT DE primorala Rusiju da preduzme recipročne mere prema akreditovanim nemačkim medijima.
U okviru recipročnih mera objavljenih 2. februara kao odgovor na neprijateljske korake Nemačke da zabrani satelitsko i drugo emitovanje televizijskog kanala na nemačkom jeziku „RT DE“, ruska strana namerava da sprovede prvu fazu recipročnih mera koje obuhvataju, između ostalog i zatvaranje dopisništva nemačke radio-televizijske kompanije „Dojče vele“ u Ruskoj Federaciji.
Udruženje novinara Nemačke smatra da su mere ruske strane protiv „Dojče velea“ – „ograničavanje slobode štampe“. Udruženje je apelovalo na Vladu Nemačke „da pokaže odgovornost za 'Dojče vele' i da glasno protestuje protiv ovog čina cenzure“.
Zgrada redakcije Dojče vele u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Oglasio se „Dojče vele“: Mere ruskih vlasti – „preterane“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala