- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oglasio se „Dojče vele“: Mere ruskih vlasti – „preterane“

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйZgrada redakcije "Dojče vele" u Moskvi
Zgrada redakcije Dojče vele u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Nemačka medijska kompanija „Dojče vele“ namerava da preduzme pravne korake kako bi osporila mere ruskih vlasti protiv nje, navodi se u saopštenju generalnog direktora „Dojče velea“ Petera Limburga.

„Mere koje su preduzele ruske vlasti su neobjašnjive i predstavljaju preteranu reakciju“, saopštio je Limburg.

„Mi zvanično protestujemo protiv te apsurdne reakcije ruske Vlade i preduzećemo pravne korake kako bi osporili objavljene mere“, precizirano je u saopštenju Limburga.
Ističe se da će „Dojče vele“ nastaviti sa emitovanjem programa iz Moskve sve dok ne dobije zvanično obaveštenje o zatvaranju dopisništva.

„Čak i ukoliko na kraju budemo morali da ga zatvorimo (dopisništvo), to neće uticati na pokrivanje (događaja) u Rusiji“, saopštio je generalni direktor medijske kompanije, istakavši da će „Dojče vele“ nakon toga najverovatnije intenzivirati izveštavanje o događajima u Rusiji.

U saopštenju se navodi da „Dojče vele“ poseduje licence za emitovanje svojih TV kanala „DV Ingliš“ i „DV Dojč“ od 2005. godine. Trenutne licence za te kanale važe do 2025. i 2027. godine.
Oglasilo se i Udruženje novinara Nemačke koje smatra da su mere ruske strane protiv „Dojče velea“ – „ograničavanje slobode štampe“.
„Solidarnost sa kolegama iz 'Dojče velea' u Rusiji. Federalna Vlada treba da pokaže odgovornost za 'Dojče vele' i da glasno protestuje protiv ovog čina cenzure“, navodi se u saopštenju udruženja na Tviteru.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je saopštilo da je odluka nemačkog medijskog regulatora da zabrani emitovanje RT DE primorala Rusiju da preduzme recipročne mere prema akreditovanim nemačkim medijima. U okviru recipročnih mera objavljenih 2. februara kao odgovor na neprijateljske korake Nemačke da zabrani satelitsko i drugo emitovanje televizijskog kanala na nemačkom jeziku „RT DE“, ruska strana namerava da sprovede prvu fazu recipročnih mera koje obuhvataju, između ostalog i zatvaranje dopisništva nemačke radio-televizijske kompanije „Dojče vele“ u Ruskoj Federaciji.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
RUSIJA
Odgovor Moskve na blokadu „RT“: Zabranjen rad „Dojče velea“ u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala