- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Da Vinčijev dron: Oživele pola milenijuma stare skice velikog genija /video, foto/

© WikipediaLeonardo da Vinči, autoportret
Leonardo da Vinči, autoportret  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Italijanski genije i renesansna ikona Leonardo da Vinči je 1483. godine napravio jedan od najranijih crteža letelice sa rotorom koju pokreće „vazdušni šraf“ ili „vazdušni žiroskop“. Italijan je bio slikar, inženjer i naučnik, između ostalog. Mona Liza i Tajna večera su među njegovim remek-delima.
Tim inženjera sa Univerziteta Merilend bio je toliko inspirisan dizajnom Leonarda da Vinčija za helikopter da su iskoristili njegove 500 godina stare skice da razviju funkcionalni dron za takmičenje u dizajnu leta.
Tim radi na letelici od 2019. godine, a Ostin Prete – član inženjerskog tima – prijavio je njihovu prvu verziju, nazvanu „Eliko“, 2020. godine. Sasvim slučajno je to bilo na 500. godišnjicu Da Vinčijeve smrti, a tim je osvojio prvu nagradu za svoj dizajn.
Međutim, nezadovoljan radom, Prete je proveo još oko 15 meseci na razvoju „Krimson spin“, kvadrokoptera koji sadrži više aspekata Leonardovog originalnog dizajna.
„Krimson spin“ je mali bespilotni kvadrokopter sa krilima inspirisanim Leonardovim dizajnom „vazdušnog šrafa“. Koristio je Arhimedov šraf da izbaci vazduh i obezbedi let.
„Dron ima četiri plastična krila u obliku vadičepa, ali umesto da ih neko ručno okreće (ili pumpa) kao što je Leonardo predložio, ova krila se napajaju baterijama i električnim motorima“, objavio je vodeći sajt za tehnološke vesti CNET.
Tim je takođe uveo nekoliko promena u dron, na primer u brzinu propelera, da bi se naginjao u jednom ili drugom smeru, prenosi „Sputnjik Internešenal“.
„Bio sam apsolutno iznenađen, uspelo je“, rekao je Prete, a preneo CNET.
Iako je dron koji je napravio Prete prilično mali, mogao bi da bude povećan na veličinu sposobnu da nosi ljudska bića, rekao je Pret predstavljajući svoje rezultate i prvi snimak letenja aviona na konferenciji „Transformativ vertikal flajt 2022“ u San Hozeu, Kaliforniji, prošle nedelje.
Crtež srca i krvnih sudova Leonardo Da Vinči - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Na pomolu rešenje najveće tajne Leonarda da Vinčija
Leonardo da Vinči, autoportret  - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Da Vinčijev crtež koji je nekada kupljen za 2,5 funte, sada prodat za 8,8 miliona /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala