Da Vinčijev crtež koji je nekada kupljen za 2,5 funte, sada prodat za 8,8 miliona /foto/

© WikipediaLeonardo da Vinči, autoportret
Leonardo da Vinči, autoportret  - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Pratite nas
Crtež „Medveđa glava“ Leonarda da Vinčija prodat je na aukciji za rekordnih 8,8 miliona funti.
Crtež je nastao na ružičasto-bež papiru veličine sedam puta sedam centimetara, i datira iz 1480. godine. Potpis Leonarda da Vinčija ispisan je u donjem desnom uglu.
Kupila ga je, na aukciji kuće „Kristi“, neimenovana „porodična fondacija“, a reč je o najskupljoj prodaji bilo kog dela Da Vinčija na papiru.
Ova prodaja je tako „potukla“ onu iz 2001. godine, kada je Da Vinčijev crtež „Konj i jahač“, kupljen za više od osam miliona funti, što je bio i rekord u toj kategoriji.
Slika glave medveda, inače je bila izložena u Njujorku, Hong Kongu i Londonu pre kupovine.
​Govoreći pre prodaje, Ben Hal, iz kuće „Kristi“ u Njujorku, opisao je crtež kao „jedno od najvažnijih dela iz Renesanse koje su završile u privatnim rukama“.
Dodao je: „Ovo delo je vremenom bilo vlasništvo nekih od najistaknutijih kolekcionara koji čuvaju dela starih majstora, a poslednji vlasnik crtež poseduje od 2008. godine“.
Iz aukcijske kuće su naveli da je reč o „jednom od najmanje osam sačuvanih Leonardovih crteža, koji je još uvek u privatnim rukama“.
Vlasništvo crteža može se pratiti od britanskog slikara Tomasa Lorensa. Posle njegove smrti 1830. godine, pripao je njegovom prijatelju i trgovcu Semjuelu Vudbernu.
Prema podacima iz kuće „Kristi“, prodao je crtež, upravo toj aukcijskoj kući - 1860. godine za 2,50 funte, prenosi RTS.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala