Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabićeva sa Lajčakom i Eskobarom: Srbija očekuje formiranje ZSO i primenu Briselskog sporazuma

© Sputnik / Lola ĐorđevićAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.
Premijerka Brnabić se zahvalila na ličnom angažmanu Lajčaku i Eskobaru, kao i na svim naporima koje ulažu u napredak dijaloga Beograda i Prištine.
Brnabićeva je istakla da Republika Srbija očekuje formiranje Zajednice srpskih opština, kao i punu implementaciju Brisleskog sporazuma, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, prenosi Tanjug.
Lajčak je rekao da Evropska unija ulaže velike napore u nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvao je Beograd da nastavi da bude posvećen tom procesu, jer je to važno za stabilnost čitavog region.
Eskobar je istakao da Sjedinjene Američke Države pažljivo prate ovaj proces i snažno ga podržavaju.
On smatra da dve strane jedino kroz dijalog mogu da rešavaju sva otvorena pitanja i da za to ne postoji alternativa.
Predsednica Vlade na sastanku je izrazila svoje nezadovoljstvo činjenicom da Srbima sa Kosova i Metohije nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu 16. januara.
Ona je pozvala dvojicu predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Srbima omogućilo glasanje na izborima koji se u Republici Srbiji održavaju 3. aprila, navedeno je u saopštenju.

Radna grupa s Lajčakom: Mir, put u EU... Beograd

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35, organizovala je danas sastanak sa Miroslavom Lajčakom, predstavnikom EU za pregovore Beograda i Prištine.
Na sastanku su predstavljeni zajednički stavovi članova Radne grupe za Poglavlje 35 o principima za rešavanje kosovskog pitanja, a koji podrazumevaju da prioriteti u dijalogu budu očuvanje mira i bezbednosti u regionu, da predlog sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa omogući nesmetan put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, i da rešenje bude kompromisno, realno i održivo.
U razgovoru sa ambasadorom Lajčakom razmenjena mišljenja i stavovi o trenutnim izazovima u kojima se našao dijalog o normalizaciji odnosa, a članice Radne grupe su iskoristile priliku da iznesu svoje preporuke kako bi se taj proces unapredio u narednom periodu.
Predstavljeni su zaključci i preporuke studija i analiza koje su urađene u okviru rada članica Radne grupe za Poglavlje 35 a koje obuhvataju različite teme od značaja za dijalog između Beograda i Prištine.
Sastanak Aleksandra Vučića, Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
SRBIJA
Vučić preneo Eskobaru i Lajčaku: Srbija pouzdan partner, a Priština... /foto/
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
SRBIJA
Eskobar otkrio stav Amerike u vezi sa formiranjem ZSO /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala