Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić preneo Eskobaru i Lajčaku: Srbija pouzdan partner, a Priština... /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak Aleksandra Vučića, Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka u Beogradu
Sastanak Aleksandra Vučića, Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa specijalnim američkim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom i predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Vučić se prvo sastao sa Gabrijelom Eskobarom u Vili „Mir“ u Beogradu. Posle Eskobara, Vučić se sastao i sa Miroslavom Lajčakom. Usledio je zajednički sastanak Vučića, Eskobara i Lajčaka.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak Gabrijela Eskobara i Aleksandra Vučića u Beogradu
Sastanak Gabrijela Eskobara i Aleksandra Vučića u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Sastanak Gabrijela Eskobara i Aleksandra Vučića u Beogradu
Na trilateralnom sastanku trojica zvaničnika dotakla su se ključnih tema od značaja za održivu budućnost i stabilnost regiona, kao i ekonomskog napretka Srbije i Zapadnog Balkana.

Razgovori o dijalogu Beograda i Prištine i situaciji u regionu

Vučić je zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, naglasivši da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga.
Predsednik je podvukao da Srbija, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka u Beogradu
Sastanak Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Sastanak Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka u Beogradu
Američki izaslanik Eskobar i specijalni predstavnik EU Lajčak naglasili su da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, kao i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, istakavši da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga.
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, posebno je naglasio da EU i SAD tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga, kao i budućnost celog regiona u Evropskoj uniji, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanja sveobuhvatnog sporazuma i implementaciji svih dosadašnjih potpisanih sporazuma.
Predsednik Vučić je još jednom zahvalio dvojici zvaničnika na posvećenosti i izrazio uverenje da se tek uz odgovorno ulaganje dodatnih napora obe strane u dijalogu može doći do kompromisnog rešenja i zajedničkog jezika u interesu i Srba i Albanaca, ali i evropske budućnosti Srbije i celog regiona, preneo je RTS.
Pre dolaska u Beograd, Eskobar i Lajčak boravili su u Prištini.

Dačić i Eskobar: Odnosi Srbije i SAD idu izlaznom linijom

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sagovornici su se složili da se odnosi između SAD i Srbije razvijaju uzlaznom putanjom i da postoji obostrana spremnost za njihovo produbljivanje.
Eksobar je rekao da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija Srbije, kao i čitavog regiona i da u narednom periodu očekuju napredak.
Sagovornici su razgovarali i o predstojećim izborima u Srbiji, koji će biti održani 3. aprila 2022. Dačić je rekao da Srbija aktivno radi na unapređenju svog izbornog procesa implementirajući dogovore postignute u međustranačkom dijalogu, a Eskobar je izrazio uverenje da će predstojeći izbori biti održani u fer i demokratskoj atmosferi i da će na njima učestvovati sve političke stranke.
Na interesovanje Eskobara, Dačić ga je informisao o reformama u oblasti pravosuđa za koje je bilo neophodno izvršiti promenu Ustava. Objasnio je da će odluka o promeni Ustava, koja je potvrđena na referendumu sledeće nedelje biti potvrđena u Narodnoj skupštini.
Eskobar je čestitao na napretku ostvarenom u reformskim procesima u oblasti pravosuđa i uspešno realizovanom referendumu na kojem su potvrđene ustavne promene, preneo je Tanjug.
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
SRBIJA
Eskobar otkrio stav Amerike u vezi sa formiranjem ZSO /video/
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
SRBIJA
Šta donose Lajčak i Eskobar: „Belgijski“ model ZSO nema veze sa „briselskim“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala