- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Britanski ekspert: Rusi imaju urođeni dar za učtivo ponašanje

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaLansiranje tematskog metroa „Dalekoistočni ekspres“
Lansiranje tematskog metroa „Dalekoistočni ekspres“ - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
U kulturni kod Rusa upisano je „instinktivno i nesvesno poštovanje pravila lepog ophođenja“, izjavio je kraljevski batler i ekspert u oblasti etikecije, protokola i služenja Marten Bogarts, autor knjige „Etikecija: Pravilno ponašanje u svakodnevnom životu“.
„Mnogo toga sam naučio, a ujedno sam se oslobodio i brojnih stereotipa kada sam se našao u Rusiji. Jedna od stvari koja me je najviše zadivila jeste to što sam mnogo puta u metrou i na ulici imao prilike da vidim starije ljude s povećim prtljagom ili paketima kojima neznanci, žene, devojke s decom prilaze da im pomognu“, rekao je Marten Bogarts predstavljajući knjigu u Moskvi.
Autor kaže da se suočio s „urođenom“ etikecijom Rusa, koja mu je poslužila kao jedan od podstreka za pisanje knjige.
Prema njegovim rečima, bez obzira na to što je posle revolucije 1917. godine tradicija poštovanja pravila učtivog ophođenja u Rusiji uglavnom izgubljena, „mnogi ljudi je primenjuju na nekom nesvesnom nivou, instinktivno“.
Autor je istakao da je zaljubljen u Rusiju i u „rusku dušu“, dodajući da su Rusi veoma dobri jedni prema drugima, te da je knjigu pisao „u Rusiji i za Ruse“.
U upoznavanju Rusije, njenog mentaliteta i kulture pomogli su mu, kako je rekao, njegovi „ruski roditelji“, kako je nazvao koautore predgovora knjige, Aleksandra Puškina, čukunuka velikog ruskog pesnika, i njegovu suprugu Mariju Puškinu.
Bogarts u knjizi razmatra ne samo klasična pravila lepog ponašanja, nego se osvrće i na savremeni život, objašnjavajući kako se treba ponašati u restoranima, hotelima ili u poslovnoj komunikaciji, ali i kakva su pravila dečje, ili telefonske etikecije, ponašanja na društvenim mrežama, pa čak i pravila fastfud-etikecije.
Marten Bogarts je radio kao batler u kraljevskim domovima u Belgiji i Maroku, u predsedničkim rezidencijama, u privatnim rezidencijama, ambasadama, dvorcima arapskih šeika. Već petnaestak godina živi i radi u Rusiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala