- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Argentinski predsednik: Moramo da se oslobodimo zavisnosti od SAD i otvorimo mogućnosti za Rusiju

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Argentine i Rusije, Alberto Fernandes i Vladimir Putin, na sastanku u Kremlju
Predsednici Argentine i Rusije, Alberto Fernandes i Vladimir Putin, na sastanku u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2022
Pratite nas
Argentina se nalazi u teškoj situaciji, zemlja ima veliki spoljni dug koji je nastao najvećim delom zbog Sjedinjenih Američkih Država, stoga Buenos Ajres treba da se oslobodi zavisnosti od Vašingtona i otvori nove mogućnosti u saradnji sa Rusijom, izjavio je predsednik Argentine Alberto Fernandes.
„Argentina se sada nalazi u teškoj situaciji, jer imamo ozbiljan spoljni dug, a teška je i ekonomska situacija“, rekao je Fernandes na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
On je dodao da je od 1990-ih Argentina bila veoma orijentisana na SAD, a ekonomija zemlje u velikoj meri zavisila od SAD i odnosa Buenos Ajresa sa Vašingtonom. Predsednik je dodao da je „zbog ovih odnosa nastao i dug prema MMF-u“.
„U prvom periodu, kada je naša partija bila na vlasti 2003-2015, pokušali smo da se toga oslobodimo, te zavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država. Ako se sećate, već tada smo potpisali strateški sporazum sa Rusijom. Ali 2015. je na vlast u Argentini došla druga partija i ponovo je počela da uspostavlja te odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, a dug je nastao uglavnom zbog toga“, objasnio je predsednik.
„Uporno se zalažem za to da se Argentina oslobodi ove zavisnosti od MMF-a i Sjedinjenih Američkih Država. I da otvaramo nove mogućnosti, posebno u saradnji sa Rusijom. Uveravam vas da zaista želimo da razvijamo saradnju sa Rusijom“, zaključio je Fernandes.
On je dodao da bi Argentina mogla da postane kapija Rusije za rad u Latinskoj Americi.
Prema njegovim rečima predsednika, Argentina i Rusija imaju mnogo započetih poslova za produbljivanje i proširenje saradnje, a zemlje bi mogle dobro da rade u mnogim oblastima.
„Mislim da Argentina u izvesnoj meri može da postane kapija za Rusiju u Latinsku Ameriku. Mi bismo mogli da vam budemo odskočna daska za razvoj saradnje sa zemljama Latinske Amerike“, istakao je Fernandes.
Govoreći pandemiji, predsednik on je rekao da u Argentini veoma cene pomoć Rusije u borbi protiv kovida, s obzirom da je Rusija slala vakcine.
Fernandez je dodao i da je Argentina postala odskočna daska za distribuciju ruskih vakcina protiv kovida u Ekvador, Peru i Paragvaj.
Ampula vakcine protiv virusa korona Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
SVET
Argentina odobrila „Sputnjik lajt” kao posebnu i buster vakcinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala