- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Argentina odobrila „Sputnjik lajt” kao posebnu i buster vakcinu

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaAmpula vakcine protiv virusa korona "Sputnjik lajt"
Ampula vakcine protiv virusa korona Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
Pratite nas
U Argentini je odobrena upotreba jednokomponentne vakcine „Sputnjik lajt” kao samostalnog preparata i kao buster injekcije, saopštio je Ruski fond za direktne investicije.
„Ruski fond za direktne investicije objavljuje da je odobrena za upotrebu ruska jednokomponentna vakcina protiv virusa korona ‘Sputnjik lajt’ kao nezavisan preparat i kao dopunske injekcije“, navodi se u saopštenju.
„Sputnjik lajt“ predstavlja prvu komponentu (rekombinantni humani adenovirus 26 serotip rAd26) vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
Argentina je bila jedna od prvih zemalja na svetu koja je registrovala „Sputnjik Ve“ u decembru 2020. godine. Nacionalna agencija za kontrolu lekova, hrane i medicinske tehnologije (ANMAT) odobrila je vakcinu na osnovu ruskih podataka bez dodatnih kliničkih ispitivanja u Argentini. Sputnjik Ve“ postao je jedna od ključnih vakcina korišćenih u zemlji tokom kampanje vakcinacije stanovništva, što je pomoglo da se incidenca virusa korona smanji 35 puta za četiri meseca.
Istraživanje u Argentini za procenu kombinovane upotrebe preparata „Sputnjik lajt“ i vakcina kompanija „Astra zeneka“, „Sinofarm“, „Moderna“ i „Kansino“ pokazala je da je „Sputnjik lajt“ efikasan univerzalni buster za ove vakcine. Svaka kombinacija („vakcinski koktel“) sa primenom „Sputnjika lajt“ dala je veći titar antitela 14. dana nakon uvođenja druge doze u poređenju sa homogenim režimima vakcinacije sa svakim od preparata (ista vakcina i kao prva i kao druga doza), istakao je Fond.
Fond navodi da će efikasnost „Sputnjika lajt“ protiv delta varijante virusa korona kao dopunske injekcije za druge vakcine biti blizu pokazateljima efikasnosti „Sputnjika Ve“ – više od 83 odsto protiv infekcije i više od 94 odsto protiv hospitalizacije.
Podaci objavljeni u nizu zemalja potvrđuju visoku bezbednost i efikasnost „Sputnjika lajt“ u toku vakcinacije stanovništva. Konkretno, podaci Ministarstva zdravlja provincije Buenos Ajres (Argentina) pokazali su efikasnost „Sputnjika lajt“ na nivou od 78,6-83,7 odsto pri vakcinaciji starijih osoba.
„Sputnjik lajt“ vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2021
RUSIJA
„Sputnjik lajt“ – štiti Putina, a uskoro i Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala