- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Veliko otkriće: I umiruće zvezde mogu rađati planete

CC0 / / Simulacija nestanka zvezde u crnoj rupi
Simulacija nestanka zvezde u crnoj rupi - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Ako nova opažanja potvrde postojanje planeta oko evoluiranih binarnih zvezda i ako se pokaže da su planete nastali tek nakon što je jedna od zvezda došla do kraja svog života, teorije o nastanku planeta moraće da se prilagode ovim novim saznanjima.
Planete obično nisu puno starije od zvezda oko kojih se okreću. Uzmimo za primer Sunce, koje je rođeno prije 4,6 milijardi godina, a nedugo nakon toga formirana je i Zemlja.
Međutim, astronomi sa Univerziteta Leven otkrili su da je moguć i drugačiji scenario. Otkrili su da čak i ako su blizu smrti, neke vrste zvezda još uvek mogu da formiraju planete.
Planete poput Zemlje, kao i svi drugi planete u našem Sunčevom sistemu, nastali su nedugo nakon Sunca, odnosno u narednih milion godina nakon formiranja Sunca, oko njega su se skupila u protoplanete. Rođenje planeta u tom protoplanetarnom disku napravljenom od prašine i plina, sa Suncem u sredini, objašnjava zašto sve planete kruže oko njega u istoj ravnini.

Melčni put

Ipak, takvi diskovi prašine i gasa ne moraju nužno da okružuju ​​samo novorođene zvezde. Mogu da se razviju i nezavisno od formiranja zvezda, na primer oko binarnih zvezda od kojih jedna umire (binarne zvezde su dve zvezde koje kruže jedna oko druge).
Kada se zvezdi srednje veličine (poput Sunca) približi kraj, ona katapultira spoljšnji deo svoje atmosfere u svemir, nakon čega polako izumire u obliku takozvanog belog patuljka.
Međutim, u slučaju binarnih zvezda, sila gravitacije druge zvezde uzrokuje da materija koju je izbacila umiruća zvezda formira ravan, rotirajući disk. Šta više, ovaj disk jako podseća na protoplanetarne diskove koje astronomi posmatraju oko mladih zvezda u Mlečnom putu, prenosi portal Zimo.
Ono što je novo jeste to da diskovi koji okružuju takozvane evoluirane binarne zvezde neretko pokazuju znakove koji bi mogli da upućuju ​​na formiranje planeta.
Opažanja astronoma zapravo pokazuju da je to slučaj s jednom od deset ovih binarnih zvezda.
"U deset posto evoluiranih binarnih zvezda s diskovima koje smo proučavali, vidimo veliku šupljinu u disku. To je pokazatelj da tamo okolo pluta nešto što je skupilo svu materiju u području šupljine, kaže astronom Žak Klaska, autor studije objavljene u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Planete druge generacije

Čišćenje materije moglo bi da bude delo planeta, koja možda nije nastala na samom početku života jedne od binarnih zvezda, već na njenom samom kraju.
"U evoluiranim binarnim zvezdama s velikom šupljinom u disku materije, videli smo da su teški elementi poput gvožđa bili vrlo retki na površini umiruće zvezde. To opažanje navodi na sumnju da je čestice prašine bogate ovim elementima zarobljene od strane planeta", kaže Klaska.
On ne isključuje mogućnost da se na taj način oko ovih binarnih zvezda može formirati nekoliko planeta.
Ako se potvrde postojanje planeta oko evoluiranih binarnih zvezda, i ako se pokaže da su planete nastale tek nakon što je jedna od zvezda došla do kraja svog života, teorije o nastanku planeta biće neophodno prilagoditi ovim novim saznanjima.
Potvrda ili opovrgavanje ovog načina formiranja planeta biće test bez presedana za trenutne teorije, rekao je profesor Hans Van Vinkl, direktor Instituta za astronomiju univerziteta Leven.
 - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Dramatična eksplozija najzagonetnije zvezde u 3D animaciji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala