- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tajna grobnice stare 1.400 godina: Zašto je bogati ratnik sahranjen pored konja bez glave /foto/

CC0 / Pixabay/Yuri_B / Srednjevekovni ratnik na konju
Srednjevekovni ratnik na konju - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Skelet čoveka za koga se smatra da je bio bogataš i pripadnik elite nađeni su u grobnici u južnoj Nemačkoj, a sahranjen je pre 1.400 godina pored konja bez glave.
Arheolozi koji su otkrili grobnicu smatraju da je sahranjen u vreme dinastije Merovinga, koja je vladala između 476. i 750. godine.
Tokom života, on je služio kraljevima te dinastije.
„Bio je deo komandnog lanca u službi merovinških kraljeva, i to na vrhu, što znači da je učestvovao u kraljevskim vojnim kampanjama“, kaže arheolog Folke Daminger, jedan od naučnika koji su istraživali grobnicu, za Lajvsajens.
On dodaje da se radi o članu lokalne elite, verovatno glavi kuće kojoj je pripadala njegova porodica i sluge. Daminger objašnjava da se ta zajednica najverovatnije bavila poljoprivredom, ali da čovek čiji su ostaci nađeni nije to sam radio, već njegove sluge i drugi radnici.
Zbog čega je sahranjen pored konja bez glave i dalje je tajna, a arheolozi pretpostavljaju da to ima veze sa ceremonijom sahranjivanja.
„Konj je verovatno sahranjen pored gospodara kako bi on mogao da ga koristi u zagrobnom životu, pre nego da se radi o žrtvi. Glava konja nije nađena“, navodi Daminger.
Prema mišljenju arheologa, porodica je htela da prikaže kako je bio bogat i važan pojedinac, kako bi imali koristi od njegovog statusa.
„Jedna od funkcija takve ceremonije sahranjivanja bila je da prikaže pokojnika u njegovom statusu dok je bio živ, ali i da prikaže zahtev naslednika da zadrže njegov status“, kaže nemački arheolog.
Arheolozi su u blizini našli i ostatke još nekoliko ljudi, koji su živeli otprilike u isto vreme kad i bogataš koji je sahranjen pored konja bez glave. Neki od njih sahranjeni su sa veoma vrednim stvarima, kao na primer jedna žena, pored koje je nađen zlatni broš. Neki ljudi sahranjeni su sa oružjem kao što su mačevi, koplja, štitovi ili vrhovi strela.
Daminger kaže da naučnici nastavljaju iskopavanje i rekonstrukciju misteriozne grobnice i stvari nađenih u njoj. Takođe, biće urađena antropološka analiza njegovih kostiju i zuba, kako bi se utvrdilo od čega je umro i koliko je bio star u trenutku smrti.
Uvala Valdanos u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
REGION
Na Valdanosu pored Ulcinja pronađeni ostaci srednjevijekovnog hrama /foto/
Srebrni novčići - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Jazavac u pećini iskopao blago starih Rimljana, arheolozi oduševljeni otkrićem
Stari novčići - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Iznenađujuće otkriće: Srbi kovali novac dva veka ranije nego što se mislilo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala