- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Jazavac u pećini iskopao blago starih Rimljana, arheolozi oduševljeni otkrićem

© Flickr / bathyporeiaSrebrni novčići
Srebrni novčići - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Arheolozi u Španiji su zahvaljujući jazavcu pronašli više od dvesta rimskih kovanica koje su vekovima bile sakrivene u pećini.
Životinja se probila kroz pukotinu u steni unutar pećine La Kvesta u regionu Asturija na severozapadu Španije i iskopala novčiće koje je kasnije pronašao meštanin Roberto Garsija. Garsija je zatim kontaktirao arheologe, uključujući rukovodioca iskopavanja Alfonsa Fanjula.
Arheolozi smatraju da je jazavac pri ulasku u pećinu tražio hranu ili je kopao brlog za sebe.
„Kad smo stigli tamo, pronašli smo rupu koja je vodila do jazavčevog brloga, a tlo oko njega je bilo puno novčića“, rekao je Fanjul dodajući da je jazavac iskopao više od 90 novčića.
Arheolozi su zatim nastavili sa iskopavanjem i na tom mestu pronašli ukupno 209 kovanica koje datiraju od 200. do 400. godine, odnosno iz kasnorimskog razdoblja.
Fanjul smatra da su kovanice sakrili ljudi koji su bežali od varvara.
„Mislimo da je to odraz društvene i političke nestabilnosti koja je došla zajedno s padom Rima i dolaskom varvara na sever Španije“, rekao je arheolog i dodao. „Mislimo da se tamo krije još puno toga.“
Novčići su trenutno na čišćenju i biće izloženi u Arheološkom muzeju Asturije, rekao je Fanjul, koji ove godine planira da nastavi iskopavanja na tom lokalitetu.
„Izvadili smo prvi depozit, ali mislimo da se tamo krije još puno toga“, naglasio je i dodao da je to najveća rimska zaostavština pronađena u pećini u Španiji, preneo je Indeks.
„Ovo je jedinstven trenutak o kojem sanjate od malih nogu“, zaključio je arheolog.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala