- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta povezuje Putina i Orbana: Glavne poruke petočasovnog sastanka iza zatvorenih vrata

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaSastanak Vladimir Putin i Viktor Orban
Sastanak Vladimir Putin i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Kada se sastanu političari koji na stvari gledaju dobronamerno i realno, onda su i zaključci njihovih sastanaka zdravorazumski. Tako je bilo i ovog puta, jer ni Orban ni Putin ne žele rat, žele ekonomsku saradnju, kaže istoričar Dragomir Anđelković povodom petočasovnog sastanka ruskog predsednika i mađarskog premijera u Moskvi.
Putin i Orban su se, podsetimo, osvrnuli na krizu oko Ukrajine, a ruski lider je istakao da Zapad ignoriše zahteve Moskve u oblasti bezbednosti, dok je Orban pozvao da se spreči ulazak u novi Hladni rat i poručio da je njegova poseta mirovna i da nema nijednog lidera u Evropi koji bi želeo da započne sukob sa Ruskom Federacijom.

Ni Orban ni Putin ne žele rat

Prema Anđelkovićevim rečima, jasno je da su obojica iskazali spremnost da se održi mir, da se izbegne bilo kakva konfrontacija i da se radi na daljem unapređenju odnosa.
„Iako je član zapadnog bloka, Viktor Orban je svestan toga da neki centri moći na Zapadu guraju i njegovu zemlju i mnoge druge zemlje u konfrontaciju sa Rusijom, koja je za njih vrlo štetna, Tako je ovom posetom vrlo jasno preneo poruku Putinu da ni on lično, kao ni mnogi lideri Evropske unije ne žele rat niti konfrontaciju sa Rusijom. To je jedna vrsta ograđivanja od politike anglosaksonskog dela zapadne zajednice, koji iz svojih razloga generiše krizu“, ocenjuje naš sagovornik.
Putin je, dodaje, sa svoje strane ponovio da će Rusija učiniti sve što može kako bi se očuvao mir, ali je i informisao Orbana da nije postignut nikakav napredak na polju dobijanja garancija.
„Ovo je za Ameriku jasna poruka da su mnogi u Evropi koje ona smatra svojim saveznicima zapravo samo iznuđeni saveznici, jer iako idu putem kojim ih SAD teraju, nisu spremni da idu do kraja koji vodi u konfrontaciju. Oni ne žele sukob sa Rusijom, čak ni oni evropski lideri koji su rusofobni“, kategoričan je Anđelković.

Saradnja sa Rusijom je evropski interes

On smatra da čak ni neki lideri baltičkih država i zemalja na istoku Evrope koji imaju negativan stav prema Rusiji, nisu spremni da pređu liniju koja bi dovela do toga da njihove zemlje ispaštaju.
„Mnogo bi želeli da prave Rusiji problem, ali ne na način da oni plaćaju ceh. To važi i za Ameriku, jer su i SAD spremne da prave problem, ali na tuđi račun, žrtvujući Ukrajince. Amerikanci su ti koji guraju politiku pravljenja problema Rusiji i to im se vraća kao bumerang. Tako da je Orban potpuno u pravu, jer iako ima onih koji žele da Rusiji naprave problem, niko u Evropi ne želi sukob sa Rusijom, a većina evropskih lidera čak ne želi sa Rusijom bilo kakvu konfrontaciju i sa njom bi mnogo radije sarađivali, jer to jeste evropski interes“, kaže Anđelković.

Orban spreman na napade sa Zapada

Na pitanje da li Mađarska može imati probleme zbog odbijanja da NATO kontingent od 1.000 vojnika bude stacioniran u Mađarskoj, Anđelković kaže:
„Orban već duže vreme ima probleme na Zapadu zbog svog odnosa prema tradiciji, hrišćanstvu i porodičnim vrednostima. Zbog svega toga ga napadaju oni isti centri moći koji vode agresivnu politiku prema Rusiji. Ali, on je kao iskusan i hrabar političar spreman da se suoči i sa novim napadima, jer bi sve drugo bilo mnogo štetnije za Mađarsku. Za tu zemlju je mnogo gore da ide putem koji vodi ka konfrontaciji sa Rusijom, nego da se odupre onima na Zapadu koji joj ionako nanose štetu.“
Ruski predsednik je naveo da je za 11 meseci prošle godine obim robne razmene dveju zemalja porastao za 30 odsto i potvrdio da je Mađarska osigurala stabilne isporuke ruskog gasa i to po ceni pet puta nižoj od tržišne cene u Evropi.
Anđelković podseća da Mađarska u potpunosti zavisi od ruskih energenata.
„Sa naftom na neki način i može da izađe na kraj, ali sa gasom bez Rusije ne može. Ekonomija Mađarske, grejanje domaćinstava, mnogo toga zavisi od ruskog gasa, jer je ta zemlja visoko gasifikovana, pa ova vrsta ruskih garancija za Mađarsku ima ogroman značaj, kako za Orbana na predstojećim izborima, tako i za budućnost te zemlje ako dođe do daljeg razvoja gasne krize. Međutim, čini se da mnogi drugi ne gledaju svoje nacionalne interese, već su spremni da žrtvuju svoj narod zarad američkih interesa. To je neshvatljiva neodgovornost mnogih unutar EU, a Orban je političar koji ne pripada toj grupi“, smatra istoričar.
Jedna od tema razgovora Putina i Orbana bila je i saradnja u borbi protiv virusa korona, a ruski predsednik je rekao da je Rusija do sada Mađarskoj isporučila dva miliona doza vakcine „Sputnjik Ve“, kao i da se sada radi na tome da se izvrši transfer tehnologije za proizvodnju vakcine u Mađarskoj. Visoke delegacije dveju zemalja usvojile su zajedničke planove za saradnju u oblasti energetike, industrije, zdravstva i istraživanja svemira.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala