- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prekretnica u Drugom svetskom ratu: Godišnjica Staljingradske bitke /foto/

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaVečni plamen u Volgogradu
Večni plamen u Volgogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Rusija danas obeležava 79. godišnjicu pobede Crvene armije u bici koja je promenila tok Drugog svetskog rata. Zahvaljujući hrabrosti sovjetske vojske, nemačke trupe su na ovaj dan 1943. godine poražene u Staljingradskoj bici.
Tim povodom je na Mamajevom kurganu, brdu iznad Volgograda (nekadašnjeg Staljingrada) tačno u podne odjeknuo „pucanj sećanja“. Pres-služba Južnog vojnog okruga Rusije saopštila je da su artiljerci upotrebili oružje iz Drugog svetskog rata u čast 79. godišnjice pobede u Staljingradskoj bici.
Kako navodi pres-služba, vojnici volgogradskog garnizona su polaganjem cveća na Mamajevom kurganu odali sećanje na poginule tokom Staljingradske bitke.
Staljingradska bitka je bila glavna prekretnica u Drugom svetskom ratu i smatra se najkrvavijom bitkom u ljudskoj istoriji – trajala je od 17. jula 1942. do 2. februara 1943. godine.
Bitka je započeta tako što su nemačke snage izvršile opsadu ruskog grada Staljingrada, današnjeg Volgograda, ali zahvaljujući kontraofanzivi Crvene armije, snage Vermahta su zarobljene i uništene.
Ukupni gubici u ljudstvu se procenjuju na oko dva miliona.
To je dovelo do toga da Sile osovine izgube oko jedne četvrtine ukupnog ljudstva na Istočnom frontu od čega se do kraja rata nisu oporavile. To je bio njihov prvi veliki poraz u ovom ratu, dok je za Sovjete, koji su izgubili više od milion vojnika i civila za vreme bitke, pobeda kod Staljingrada značila početak oslobođenja Sovjetskog Saveza i put ka konačnoj pobedi nad nacističkom Nemačkom.
 Sastale se sestre koje su razdvojene za vreme Staljingradske bitke  - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2020
Susret nakon 78 godina: Sastale se sestre koje su razdvojene za vreme Staljingradske bitke /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala