- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Izrael razmišlja da proda „Gvozdenu kupolu“ Emiratima – da li je na pomolu savez protiv Irana

© AFP 2023 / JACK GUEZ "Gvozdena kupola" je izraelski protivraketni odbrambeni sistem
Gvozdena kupola je izraelski protivraketni odbrambeni sistem - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Posle niza raketnih napada pobunjeničkog pokreta Huti iz Jemena na Ujedinjene Arapske Emirate izraelski zvaničnici razmišljaju da toj državi prodaju raketni odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“, javljaju izraelski mediji.
Prema izveštajima medija, izraelski zvaničnici odlučili su se na ovaj potez posle poslednjeg napada koji se dogodio tokom posete predsednika Izraela Isaka Hercoga Dubaiju i Abu Dabiju.
Vesti Kanala 13 javile su u ponedeljak da su u toku pregovori o prodaji određenog broja odbrambenih sistema Emiratima, koji bi upozoravali na rakete i presretali ih. Abu Dabi trenutno koristi južnokorejski protivraketni odbrambeni sistem.
U izveštaju izraelskih medija navodi se da bi prodaja odbrambenog sistema „Gvozdena kupola“ Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogla da označi i početak stvaranja regionalnog odbrambenog saveza u kojem bi se pre svega nalazile ove dve države, a koji bi predstavljao protivtežu Iranu koji u jemenskom ratu podržava pokret Huta, piše Tajms of Izrael.
Međutim, prema vestima Kanala 12, Izrael još nije doneo odluku da li će sistem „Gvozdena kupola“ da proda Emiratima ili Saudijskoj Arabiji. Zvanično je, inače, demantovano da su Rijadu već obezbeđeni odbrambeni sistemi za prodaju.
SVET
Izraelski predsednik u Emiratima dok Huti bombarduju Abu Dabi, u strahu od „iranske opasnosti“
Pogled na Dubai - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
SVET
Oglasili se Huti posle raketiranja Emirata: Ubuduće gađamo sedišta međunarodnih kompanija
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala