- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izraelski predsednik u Emiratima dok Huti bombarduju Abu Dabi, u strahu od „iranske opasnosti“

Pratite nas
Istorijska poseta izraelskog predsednika Ujedinjenim Arapskim Emiratima dolazi u delikatnom trenutku nakon što su Huti bombardovali Abu Dabi. Istovremeno, dve države htele bi da smanje uticaj „iranske opasnosti“ u regionu, a Emirati se suočavaju i sa ozbiljnom palestinskom opozicijom u arapskom svetu.
Današnja poseta predsednika Izraela Isaka Hercoga Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prva poseta izraelskog predsednika toj zemlji, nastavak je uspešnog uspostavljanja saradnje između ove dve države, kaže za Sputnjik novinar Dragan Bisenić, bivši ambasador Srbije u Egiptu.
Premijer Izraela Naftali Benet posetio je u decembru Emirate, dodaje Bisenić i podseća da su dve zemlje pre 18 meseci potpisale tzv. Avramov sporazum kojim su normalizovale međusobne odnose.

Delikatan trenutak – Huti bombardovali Abu Dabi

UAE su prva zemlja arapskog sveta, posle Egipta i Jordana, koja je sa Izraelom uspostavili diplomatske odnose. Egipat je to uradio nakon Kejpdejvidskog sporazuma 1978. i 1979. godine, a Jordan 1992. Posle UAE, još nekoliko arapskih zemalja je normalizovalo odnose sa Izraelom u okviru plana bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u okviru tzv. Avramovog sporazuma.
U svakom slučaju, za ovih 18 meseci se desila uspešna saradnja između dve zemlje u različitim sektorima od ekonomije do pitanja koja se tiču bezbednosti i naravno, političkih pitanja, dodaje Bisenić.
„Poseta izraelskog predsednika Abu Dabiju gde se sreće sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom koji je istovremeno i ministar odbrane, dolazi u delikatnom trenutku za UAE. Nakon sedam godina sukoba u Jemenu, pobunjenici Huti su gađali mete u Abu Dabiju tako da se na neki način angažovanje UAE u sukobu u Jemenu dovelo u pitanje, a dovelo je u pitanje i bezbednost samih Emirata“, kaže Bisenić.

Zajednička opasnost – Iran

Na drugoj strani, delikatan je trenutak i u pregovorima sa Iranom koji se obavljaju u Beču. Iran je „zajednički imenitelj“ i Izraelu i Emiratima i obe države bi htele da mu smanje uticaj u regionu, a pre svega, to se odnosi na rat u Jemenu, dodaje naš sagovornik.
Oružani napadi ustanika Huta na Abu Dabi i teritoriju UAE od prošle nedelje mogli bi se smatrati i posebnom porukom Irana Emiratima zbog njihovog regionalnog angažovanja.
„U svakom slučaju, obe zemlje imaju zajedničku percepciju iranske opasnosti, a posebno iranskog nuklearnog programa. Od kad su uspostavljeni formalni diplomatski odnosi između Izraela i UAE i kad je došlo do njihovog približavanja, uspostavljena je važna i značajna saradnja u sektoru bezbednosti, tako da su UAE jedna od prvih zemalja sa kojom Izrael planira da sklopi sporazum o bezbednosnoj saradnji i na tome se i sada radi“, smatra Bisenić.

Palestinci – opozicija sporazumu Emirata i Izraela

Prema njegovim rečima, približavanje Emirata i Izraela nije prošlo bez protivljenja i opozicije u arapskom svetu, pre svega, Palestinaca, a palestinski lideri su u nekoliko navrata izjavili da su Emirati na taj način „zabili nož u leđa“ palestinskoj stvari.
„U tom smislu, vođstvo UAE nalazi se u jednom veoma uzanom prostoru između potrebe i želje za saradnjom sa Izraelom, ali i opozicije koja postoji u arapskom svetu i arapskim zemljama za takvo brzo i naglo probližavanje Izraelu, pre svega Palestinaca koji su i dalje uticajni u opštem arapskom pokretu. Međutim, nema sumnje da će ova poseta na najvišem, predsedničkom nivou značiti i konačno učvršćivanje saradnje između dve zemlje i cementiranje onoga što je u toj saradnji postignuto za ovih 18 meseci“, zaključio je Bisenić.
Zastava Izraela  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
SVET
„Došlo je vreme da se zaustavi“: Izrael i arapske zemlje se ujedinjuju protiv Irana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala