- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ključni dani pred Crnom Gorom – samo jedna sjednica parlamenta ima siguran kvorum

© Sputnik / Nebojša Popović.Poslanici u Skupštini Crne Gore.
Poslanici u Skupštini Crne Gore. - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Četiri sjednice Skupštine Crne Gore na kojima će se najvjerovatnije promijeniti postojeća politička mapa, biće održane sjutra, prekosjutra i sedmog februara, ali nije izvjesno da će na svakoj biti obezbijeđen kvorum.
U ovom trenutku jedino je izvjesno da je najveća vjerovatnoća da će u plenarnoj sali biti svi poslanici kada se u četvrtak bude glasalo o povjerenju Vladi Zdravka Krivokapića. Tada će za smjenu, kako je najavljeno, glasati poslanici URA, najvjerovatnije manjinskih stranaka i DPS-a, čiji je lider juče saopštio da će podržati manjinsku vladu.
Sjutra se glasa o smjeni vicepremijera Dritana Abazovića i predlogu da na njegovo mjesto bude postavljen Milojko Spajić, prekosjutra se odlučuje o skraćenju mandata Skupštini i povjerenju Vladi Crne Gore. Sedmog februara je sjednica na kojoj Će se odlučivati o smjeni predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.
Dan uoči prve vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi, na zahtjev Vlade, trebalo da se raspravlja o razrješenju vicepremijera Dritana Abazovića i izboru novog, iz Demokratskog fronta poručuju da će oni biti u plenarnoj sali. To je Sputnjiku potvrdio poslanik DF-a Slaven Radunović. Iz DF-a poručuju da je i sam potpredsjednik tražio da se čitavoj Vladi izglasa nepovjerenje, tako da bi bilo čudno da poslanici DF-a drugačije glasaju.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Podkast
Ko drži ključ raspleta krize u Crnoj Gori | Svet sa Sputnjikom

Neizvjestan kvorum za smjenu Abazovića

Ipak, neizvjesno je da li će biti kvoruma za održavanje prve vanredne sjednice Parlamenta.
Iz Demokrata poručuju da, ako bude sjednice, oni neće glasati za smjenu Abazovića.
Iz SNP-a navode takođe da nijesu za smjenu Abazovića, jer će u petak, kako kažu, Vlada svakako pasti.
Neizvjesno je da li će na sjednicu doći i sve opozicione partije.
Za kvorum je neophodno prisustvo 41 poslanika. Da li će u sali biti oni iz DPS-a još se ne zna, kao što se ne zna da li će u sali biti prisutni poslanici manjinskih partija.
Iz SDP-a poručuju da će svoj stav saopštiti pred samu sjednicu Skupštine.
U Liberalnoj jednoglasno su odlučili da ne daju legitimitet prvoj vanrednoj sjednici Skupštine i da ne budu u skupštinskoj sali. Oni očekuju da neće biti kvoruma.

Još se vaga ko će glasati za smjenu Bečića

Još je neizvjesno i kako će partije glasati za inicijativu za smjenu predsjednika Parlamenta Alekse Bečića.
Inicijativa za smjenu Bečića, koju je potpisalo 38 poslanika opozicionih partija — Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije, Bošnjačke stranke, albanske koalicije Jednoglasno, Skupštini je predata 21. januara.
Predlog nije potpisao poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu, kao ni Predrag Bošković iz DPS-a, jer je, kako je objašnjeno, tada bio u Slovačkoj.
Za smjenu Bečića potreban je najmanje 41 glas, što znači da bi za to morao da glasa i neko iz vlasti.
Većina partija na vlasti nije još odlučila kako će glasati na sjednici Skupštine koja je zakazana 7. februara.
Jasan stav saopšten je iz Prave Crne Gore. Njen lider Marko Milačić je kazao medijima da neće glasati za smjenu Bečića, isto je saopštio i lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.
Iz Skupštine Crne Gore su saopštili da saglasno članu 15. u vezi sa članom 12. Poslovnika Skupštine o Predlogu za razrješenje predsjednika odlučuje se tajnim glasanjem. I da će predsjednik Skupštine, kao do sada, striktno poštovati odredbe Poslovnika.
Lider GP URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je ranije kazao da on lično nije za smjenu predsjednika Skupštine. Abazović, međutim, nije poslanik.
Predsjednik SDP-a Raško Konjević je nedavno na presu saopštio da će poslanici te partije glasati za smjenu Bečića.
U obrazloženju inicijative za smjenu predsjednika Skupštine navodi se, između ostalog, da Skupština za vrijeme mandata Bečića nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.
„Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, danas smo svjedoci nikad većih društvenih, političkih, socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka“, navodi se u obrazloženju.
Bečića bi navodno na toj funkciji mogao da naslijedi lider i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, ako Glavni odbor (GO) te stranke da saglasnost da ona bude dio neke manjinske ili tehničke vlade.
Joković je ranije kazao da ni sa kim nije zvanično pregovarao da preuzme Skupštinu.
Bečić je za predsjednika Skupštine Crne Gore izabran 23. septembra 2020. godine na konstitutivnoj sjednici na kojoj je formirana parlamentarna većina koju čine koalicije „Za budućnost Crne Gore“, predvođena Demokratskim frontom, „Mir je naša nacija“ (Demokrate i Demos) i „Crno na bijelo“ (Građanski pokret URA, CIVIS).
Za izbor Bečića je glasalo 45 od 71 poslanika koji su glasali. Osim poslanika vlasti, Bečića su podržali i poslanici Bošnjačke stranke, kao i Nik Đeljošaj iz Albanske liste.
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
REGION
Abazović: Još nijesmo odlučivali o razrješenju Bečića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala