- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Bela kuća: Američki saveznici nameravaju da pošalju trupe na istok NATO-a

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaTenkisti sa zastavom NATO-a
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Nekoliko zemalja NATO-a namerava da pošalje trupe da ojačaju istočno krilo Alijanse paralelno sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„Velika Britanija, Francuska, Španija, Danska i Holandija nameravaju da rasporede dodatne snage u cilju jačanja istočnog krila NATO-a“, izjavila je Psaki na brifingu.
Takođe je dodala da se američka administracija nedeljama konsultovala sa svojim saveznicima o odluci da pošalje dodatne snage u Evropu.
„Ta odluka nije doneta u poslednjih 48 sati ili nekoliko dana. Poslednjih nekoliko nedelja bili smo u kontaktu sa našim partnerima u regionu“, istakla je ona.

Moguće raspoređivanje dodatnih snaga na jugoistoku Alijanse

NATO razmatra mogućnost raspoređivanja dodatnih borbenih grupa u jugoistočnom delu bloka, navodi se u saopštenju generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga koje je dobila RIA
„Povećali smo spremnost Snaga za reagovanje NATO-a i razmatramo mogućnost raspoređivanja dodatnih borbenih grupa u jugoistočnom delu NATO-a“, precizirano je u saopštenju.
Prema rečima Stoltenberga, jačanje Alijanse u istočnom pravcu je „odbrambenog i proporcionalnog karaktera, a takođe šalje jasnu poruku da će NATO učiniti sve što je potrebno da zaštiti sve saveznike“.
Generalni sekretar Alijanse takođe je pozdravio odluku SAD da pošalje dodatne snage u Nemačku, Poljsku i Rumuniju.
„Taj potez će još više ojačati kolektivne snage NATO-a za obuzdavanje i odbranu“, konstatovao je on.
Podsetimo, ranije je portparol Pentagona Džon Kirbi saopštio da će Sjedinjene Američke Države uskoro poslati dodatne vojne jedinice u Rumuniju, Poljsku i Nemačku.
Američki vojnici na vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki vojnici stižu blizu Srbije: Bajden šalje dodatne snage u Rumuniju, Poljsku i Nemačku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala