- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američke biološke laboratorije nadomak ruskih granica – velika pretnja

© Flickr / Maryland National GuardBiološko oružje
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
Pratite nas
Biološke laboratorije, koje finansira Vašington, a koje se nalaze blizu ruskih granica – veliki su rizik, izjavila je direktorka Ruske službe za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ana Popova. Kako kaže, jedan od elemenata zaštite od njih je projekat „Sanitarni štit“.
„Jedan od bioloških rizika je razvoj sintetičke biologije. Kod nas su i vakcine sastavljene od različitih aminokiselina, simuliraju proteine određenog patogena. Ali na isti način, danas je moguće sastaviti patogen. Naravno, rizici su veoma visoki. Razumemo ih zajedno sa kolegama iz drugih resora i protivimo im se“, rekla je Popova u intervjuu za Sputnjik.
Ona je ocenila da je „Sanitarni štit zemlje“, koji se realizuje po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina kao mera za borbu protiv pandemije kovida i sprečavanje sličnih bolesti u budućnosti – jedan od elemenata zaštite ruskog stanovništva od takvih pretnji.
„Nažalost, veoma su nam blizu te laboratorije koje imaju pravo da radi sa najopasnijim patogenima. I niko ne zna tačno sa čime oni zapravo tamo rade. Stoga su to, naravno, dodatni rizici o kojima vodimo računa u svom radu i od kojih moramo da zaštitimo stanovništvo Ruske Federacije. To je loša priča, ali ona postoji. I moramo da se štitimo od nje“, naglasila je direktorka Rospotrebnadzora.
Prema njenim rečima, „Sanitarni štit“ bi trebalo da bude zajednički sa zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND), s obzirom na to da su prostor i mere za borbu protiv infekcija zajednički.
„Imamo nalog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da sarađujemo sa kolegama u zemljama ZND kako bismo im pomogli da obnove nekadašnju, ali izgubljenu, istraživačku bazu za rad sa patogenima visokog nivoa opasnosti“, dodala je.
Podsetimo, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je 2019. godine upozorio da su Sjedinjene Američke Države pustile u rad više od 200 bioloških laboratorija širom sveta, uključujući i u zemljama koje su u susedstvu Rusije, kao što su Gruzija, Ukrajina i druge. Patrušev je prošle godine istakao da američke biološke laboratorije po celom svetu nose realnu opasnost po zdravlje desetine miliona ljudi.
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
RUSIJA
Rusija i Kina: Američke biološke laboratorije predstavljaju opasnost za ceo svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala