- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Kina: Američke biološke laboratorije predstavljaju opasnost za ceo svet

© Foto : U.S. Army photo / Master Sgt. Michel SaureVojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
Pratite nas
Aktivnosti SAD i njenih saveznika u više od 200 bioloških laboratorija van teritorije SAD predstavljaju ozbiljan rizik za bezbednost Rusije i Kine, navodi se u zajedničkoj izjavi Moskve i Pekinga, koju je pročitao zamenik stalnog predstavnika Kine pri UN Gen Šuan.
Izjava je pročitana na sastanku Prvog komiteta generalne skupštine UN čija je tema bila razoružanje. Kako je pojasnio diplomata, izjava se odnosi na jačanje konvencije o biološkom oružju.
„Rusija i Kina primećuju vojnu biološku aktivnost SAD i njenih saveznika van njihovih granica. Više od 200 američkih bioloških laboratorija se nalazi van teritorija SAD koje ne rade transparentno. One izazivaju ozbiljnu zabrinutost i pitanja međunarodne javnosti da li je njihov rad u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju“, navodi se u izjavi.
U dokumentu se navodi da i Rusija i Kina dele mišljenje da takve aktivnosti predstavljaju ozbiljan rizik za nacionalnu bezbednost obe države.
Peking i Moskva takođe navode da američke biološke laboratorije na tlu SAD takođe pokreću pitanja da li je njihov rad u skladu sa Konvencijom o biološkom oružju, s obzirom da SAD i njeni saveznici ne pružaju relevantne informacije o ovoj vojno-biološkoj aktivnosti.
„Rusija i Kina pozivaju SAD i njene saveznike da rade otvoreno, transparentno i odgovorno i da na odgovarajući način informišu o svojim vojnim biološkim aktivnostima u inostranstvu“, zaključio je diplomata.
Biološko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
RUSIJA
Rusija: Američke biološke laboratorije prete zdravlju milionima ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala