- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski novinar: Ruska politika prema Ukrajini – opravdana, Putinovi zahtevi NATO-u – logični

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Rusija ima osnova za vođenje sadašnje politike prema Ukrajini, smatra bugarski novinar, stručnjak u oblasti međunarodnog prava Velizar Enčev. Kako kaže, zemlja je poslednjih 20 godina okružena članicama NATO-a sa „istočnog fronta“.

Blizina njihovih vojnih baza predstavlja ogromnu opasnost za Rusku Federaciju, objašnjava ekspert i dodaje da hipersonična raketa ispaljena odatle može da stigne do granica Sankta Peterburga za pet do sedam minuta, kao i da bi i trajanje leta oružja iz Ukrajine bilo kratko.

„Sami shvatate da su Putinovi zahtevi da se prestane sa širenjem NATO-a, ne razmešta ofanzivno oružje na teritoriju Ukrajine i u zemljama Alijase, pre svega Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Rumuniji i Bugarskoj – potpuno logični“, izjavio je Enčev za „bTV“.
Međutim, teško da će ruski predsednik napraviti fatalnu grešku u smislu invazije na Ukrajinu.
„Ipak je ukrajinski narod deo ruskog naroda“, istakao je novinar.
Istovremeno, Enčev je rusko-ukrajinske odnose uporedio sa situacijom između Bugarske i Severne Makedonije.
Ukrajinci su takoreći ruski Makedonci, smatra ekspert.
Prema njegovim rečima, zahtevajući od suseda da u Ustav Severne Makedonije unesu i makedonske Bugare, zajedno sa drugim etničkim grupama, Bugarska ništa ne dobija. Najpre takvu ustavnu promenu treba da podrže makedonski poslanici, dodao je on.
„Zamenik premijera makedonske vlade, ministar za evropska pitanja Bojan Maričić, rekao je ranije da je već obavljen razgovor sa VMRO DPMNE kako bi dali saglasnost i kako bi Bugari biti uneti u Ustav zajedno sa narodima kao što su Egipćani, Romi, Gagauzi, Crnogorci i, naravno, Srbi. Po mom mišljenju, to će biti potpuno neisplativo za Bugarsku, jer će istorijski problemi u ovom slučaju ostati u drugom planu. Ovo je, nažalost, jedna vrsta kapitulacije“, zaključio je novinar.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom, a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
RUSIJA
Bugarski političar: Učešće u ratu protiv Rusije bila bi katastrofa za Sofiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala