- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski političar: Učešće u ratu protiv Rusije bila bi katastrofa za Sofiju

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
Pratite nas
Učešće u vojnom sukobu protiv Rusije bila bila bi katastrofa za Bugarsku, izjavio je sekretar nacionalnog saveta Bugarske socijalističke partije Anton Kutev u svetlu izveštaja o rastućim tenzijama oko Ukrajine.
Od Bugarske ne sme da se očekuje isto ponašanje kao kod Poljske i baltičkih zemalja kada je reč o trenutnoj napetosti u situaciji sa Ukrajinom, rekao je on povodom namere NATO-a da u tim zemljama rasporedi dodatne snage.
„Mislim da naši evropski partneri, pa i oni iz NATO-a, treba to da razumeju. Istorija Bugarske se znatno razlikuje od istorije Poljske, Litvanije i Letonije. Imamo sasvim drugi odnos prema Rusiji u tom pogledu, jer je njena uloga bila potpuno drugačija u istoriji tih zemalja, a kod nas je sasvim drugačija“, rekao je Kutev za televiziju „Nova“.
On je prokomentarisao i kritiku na račun vlade o tome da javnost dobija vesti o nameri da se u Bugarskoj rasporede lovci i brodovi NATO-a od same Alijanse, a ne od vlasti. Podsećanja radi, nedavno je saopšteno će Holandija i Španija poslati lovce i vojne brodove u Bugarsku.
S tim u vezi, političar smatra da je kritika upućena bugarskoj vladi opravdana i istakao da je u Bugarskoj i dalje živ istorijski princip „nikada protiv Rusije“.
Zemlja se u aktuelnoj situaciji našla u teškom položaju, uzimajući u obzir njen odnos sa Moskvom i članstvom u NATO-i, ocenio je Kutev.

Ogroman deo bugarskog naroda čine rusofili, i kada politika i geopolitika dovodu zemlju u položaj protiv Rusije, jer, kako kaže, upravo to se i dešava sada, Bugari to nikako neće moći da prihvate, naglasio je političar.

S druge strane, mi smo članica EU i NATO-a i ne možemo da se pravimo naivni i kažemo da ćemo učestvovati u operacijama u Avganistanu i razmeštanju snaga na drugom kraju svetu, a da ovde – u situaciji sa Rusijom i Ukrajinom, nećemo da učestvujemo, objasnio je on.
S tim u vezi, dodao je da vlast nerado pokreće tu temu upravo zbog velikog broja rusofila u zemlji.

„Zbog toga što bugarski narod ne želi borbena dejstva, ni vojne tenzije, tim pre sa Rusijom“, navodi Kutev i napominje da Bugarska mora da nađe izlaz iz trenutne situacije, jer bi učešće u vojnom sukobu protiv Moskve bila katastrofa za zemlju – da bi pala vlada, kao i da bi zemlja upala u dugoročne probleme.

U Bugarskoj će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti na koju su pozvani ministar odbrane Stefan Janjev i rukovodioci specijalnih službi. Bugarski premijer je, sa svoje strane, ocenio da tenzije oko Ukrajine rastu, ali da „ne miriše“ na rat i da će odluke u potpunosti biti zasnovane na stavu bugarskih specijalnih službi i Saveta ministara.
U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Samit NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2022
RUSIJA
NATO odbacio zahteve Rusije da povuče snage iz Rumunije i Bugarske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala