- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika isporučila Ukrajini 500 tona oružja – i neće se zaustaviti na tome /foto/

© REUTERS / GLEB GARANICHIstovar američke vojne pomoći Ukrajini na aerodromu Borispolj
Istovar američke vojne pomoći Ukrajini na aerodromu Borispolj - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
U Kijev je stigao šesti avion sa 84 tona američke vojne pomoći, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov. Kako kaže, zemlja je do sada dobila otprilike 500 tona pomoći od Amerike – i to nije kraj.
„Dan još nije prošao, a već istovarujemo šesti avion od naših prijatelja iz Sjedinjenih Američkih Država! U Kijev je stiglo 84 tona municije!“, napisao je Reznikov na svom Tviter nalogu.
Zapadne zemlje i vlasti u Kijevu mesecima optužuju Rusiju da se sprema da izvrši invaziju na Ukrajinu. Moskva je to u više navrata oštro demantovala, ističući da takve tvrdnje služe NATO kao izgovor da razmesti još vojne tehnike tik uz ruske granice.
Poslednjih nedelja Amerika i još nekoliko država intenzivno šalju vojnu pomoć Kijevu. Juče se naoružavanju Ukrajine pridružila i Poljska.
Bela kuća ranije je obećala da će SAD nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini u narednim mesecima za jačanje odbrane zemlje.
Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.
SAD su isporučile Ukrajini protivtenkovske raketne sisteme „Džavelin“, patrolne čamce, snajperske puške i kontrabaterijske radarske stanice; Velika Britanija – protivtenkovske bacače granata; Turska – jurišne bespilotne letelice „Bajraktar ​​TB2“. Ukrajina i Velika Britanija potpisale su memorandum koji predviđa zajedničko projektovanje i izgradnju ratnih brodova na teritoriji dveju zemalja i izgradnju dve baze za ukrajinsku mornaricu.
Varšava - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
SVET
Poljska šalje u Ukrajinu dronove i PVO sistem „Grom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala