- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska šalje u Ukrajinu dronove i PVO sistem „Grom“

© Sputnik / Mihail Voskresenski / Uđi u bazu fotografijaVaršava
Varšava - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
Pratite nas
Poljska će isporučiti Ukrajini bespilotne letelice i prenosne protivvazdušne odbrambene sisteme, saopštio je premijer Mateuš Moravjecki.
Prethodno je šef Biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh rekao da je doneta odluka o slanju Ukrajini nekoliko desetina hiljada komada odbrambenog naoružanja.
Prema rečima premijera, radi se o „municiji, sistemu ‘Grom’(poljski prenosni PVO sistem), različitim tipovima dronova koji se koriste u odbrambene svrhe“.
Moravjecki na nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmigaljem u Kijevu saopštio da je Varšava spremna da ispruči Kijevu i lake minobacače.
Podsetimo, Rusija je u više navrata demantovala tvrdnje Zapada i Ukrajine o „agresivnim aktivnostima“, ističući da nikoga ne namerava da napada.
Kako ističu u Moskvi, te tvrdnje se koriste kao izgovor da NATO rasporedi dodatnu vojnu tehniku tik uz ruske granice.
Više zemalja, pored Poljske, uputilo je vojnu pomoć Ukrajini obrazlažući to navodnom pretnjom od ruske invazije na tu zemlju.
U isporukama, vrednim više milijardi dolara učestvuju, osim SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.
Amerika je do sada isporučila protivtenkovske raketne sisteme „Dževelin“, patrolne čamce, snajperske puške i radare, Velika Britanija protivtenkovske raketne sisteme malog dometa NLAW, Turska – bespilotne letelice „Bajraktar“.
Zdanje Državne dume Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2022
RUSIJA
Moskva: NATO koristi „rusku pretnju“ kao izgovor za okupaciju Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala