Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vladeta Janković kandidat udružene opozicije za gradonačelnika Beograda

Vladeta Janković - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Zajednički kandidat udružene opozicije za gradonačelnika Beograda biće Vladeta Janković.
„Veliko nam je zadovoljstvo da obavestimo javnost da je profesor Vladeta Janković prihvatio da bude zajednički kandidat udružene opozicije za gradonačelnika Beograda“, navodi se u zajedničkom saopštenju Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Pokreta Slobodna Srbija, Pokreta za preokret, Sindikata Sloga i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara.
Kako se dodaje, predstavljanje zajedničkog fronta opozicije i nestranačkih ličnosti na predstojećim izborima održaće se u sredu, 2. februara, u Beogradu, prenosi RTS.
Vladeta Janković rođen je 1940. u Beogradu. Diplomirao je opštu književnost na Filološkom fakultetu, gde je magistrirao, a potom i doktorirao 1975. godine.
Na istoj katedri prošao je put od asistenta pripravnika do redovnog profesora i upravnika Odseka.
Godinama je sarađivao sa Televizijom Beograd kao autor kulturno-istorijskih programa za omladinu („Dvogled“ sa Draganom Babićem i sedam ciklusa serije „Mitovi i legende“).
U politiku je ušao početkom 1990. godine, a jedan je od osnivača i dugogodišnji potpredsednik Demokratske stranke Srbije.
Bio je poslanik u republičkom i dva saziva saveznog parlamenta, a jedno vreme posle petooktobarskih promena predsednik parlamentarnog odbora za međunarodne odnose.
Od 2001. do 2004. godine obavljao je dužnost ambasadora SRJ, a zatim SCG, u Velikoj Britaniji, dok je od 2008. do 2012. bio ambasador Srbije u Vatikanu.
Oženjen je i otac dvoje dece.
Govori engleski, ruski, francuski i grčki, a služi se latinskim i starogrčkim jezikom.
Bivši ambasador Savezne Republike Jugoslavije i Srbije i Crne Gore u Velikoj Britaniji Vladeta dr Janković - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
SRBIJA
Vladeta Janković: Vrlo verovatno da ću prihvatiti kandidaturu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala