- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Srpski naučnici otkrivaju uticaj gena na podložnost koroni

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija
Laboratorija - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Naučni tim sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, u okviru projekta Specijalnog programa istraživanja kovida 19 koji finansira Fond za nauku Srbije, otkriva povezanost gena sa podložnošću za nastanak ove bolesti, kao i pojavu težih oblika te bolesti kod pacijenata.
Kako je saopšteno iz Fonda za nauku, projekat „AntiohIdentification“, pod vođstvom prof. dr Tatjane Simić, redovne profesorke Medicinskog fakulteta i dopisnog člana SANU, došao je do rezultata koji će u budućnosti omogućiti personalizovani pristup lečenju pacijenata.
U okviru redovnog praćenja realizacije projekata, Fond za nauku je posetio taj istraživački tim i laboratorije u kojima sprovode istraživanja.
Simićeva je objasnila da kod pacijenata virus korona izaziva oksidativni stres praćen povećanom produkcijom slobodnih radikala koji dovode do oštećenja lipida, proteina i molekula DNK. Dodaje da ipak naše ćelije poseduju odbrambene mehanizme u obliku antioksidantnih enzima koji neutrališu slobodne radikale.
„Geni koji kodiraju ove enzime imaju različite oblike, a različitost gena dovodi do različitog odgovora na oksidativni stres. Naše istraživanje je pokazalo da pacijenti sa kovidom 19 koji su nosioci genotipova sa nižom aktivnošću antioksidantnih enzima i posledično manjim antioksidantnim kapacitetom, imaju veću podložnost za nastanak kovida 19, kao i viši nivo pokazatelja zapaljenja i koagulacije“, istakla je Simićeva.
Dodala je da je deo njihovih rezultata prepoznala i Svetska zdravstvena organizacija.
Zahvaljujući sredstvima Fonda za nauku ti naučnici su izolovali DNK iz krvi preko 500 ispitanika i formirali biobanku DNK koja je poslužila kao materijal za genotipizaciju pacijenata i kontrolne grupe.
Izvedeno je oko 9.000 genetskih analiza, za šta su bili dragoceni oprema i materijal koji su nabavljeni u okviru projekta.
Direktorka Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić tokom nadzorne posete je istakla da je značaj tih naučnih rezultata koja mogu da pomognu u boljem razumevanju i borbi protiv virusa korona.
„Iako su naučnici bili suočeni sa brojnim preprekama zbog pandemije, projekat se odvija po planu i naučni tim je već ostvario značajne rezultate. Vrlo je važno priznanje i to što je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila njihov rad u preporučenu literaturu o kovidu 19“, istakla je Milica Đurić Jovičić.
Dodala je da su sredstva projekta koja su uložena u opremu omogućila realizaciju potrebnih istraživanja i navela da oprema ostaje kao dugoročna investicija instituciji i da će još mnogo godina služiti naučnicima za buduća istraživanja.
„Tokom nadzorne posete Fonda ovom istraživačkom timu, razgovarali smo sa rukovodiocem i timom o tome koji bi bio prirodni nastavak projekta i šta je još potrebno od dodatne opreme. Nadzorne posete omogućavaju nam uvid u važna istraživanja, i vrlo su značajne i zbog pripreme novih programa“, zaključila je ona.
U preostalih pet meseci trajanja projekta, projektni tim koji broji 12 članova, planira da privede kraju kliničko praćenje neuroloških i kardioloških komplikacija, kao pokazatelja dugotrajnog kovida 19.
Budžet projekta iznosi 169.330 evra, a to istraživanje, Fond za nauku finansira u okviru projekta SAIGE Svetske banke, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala