- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Francuska treba da napusti NATO: „Rusofobija“ postala egzistencijalno sredstvo Zapada

© Sputnik / Lola ĐorđevićFrancuska zastava
Francuska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Rusofobija je postala egzistencijalno sredstvo za zapadne zemlje, zbog čega bi Francuska trebalo da napusti NATO, smatra bivši francuski obaveštajac, doktor političkih nauka Erik Denese.
Tokom intervjua za francuski portal „Atlantiko“, novinara je zanimao stav bivšeg obaveštajca da li je verovatan načelni sporazum Rusije i NATO-a ili je trenutno rusofobija sredstvo za preživljavanje Alijanse.
Verujem da je oštra antiruska retorika egzistencijalno sredstvo zapadnih zemalja, zbog toga i insistiram da Francuska definitivno mora da napusti NATO, naglasio je ekspert.
S tim u vezi, on je objasnio da Amerikanci i Britanci iracionalno mrze Moskvu i vide u njoj pretnju Poljskoj i Baltiku, a da u proteklih 30 godina krše obaveze koje su preuzeli nakon Hladnog rata.
„A kada Rusija reaguje na njihove provokacije koje se ponavljaju, njene aktivnosti se kvalifikuju kao agresija!“, istakao je Denese.
Stručnjak je podsetio i na opširan izveštaj američke korporacije „Rand“ u kojem se navode „nenasilni“ načini destabilizacije Moskve.
Lider krajnje leve partije „Nepokorna Francuska“ Žan Luk Melanšon nedavno se založio za izlazak zemlje iz NATO-a i za saradnju sa Rusijom.
Podsetimo, ranije je objavljeno da su Sjedinjene Američke Države predale odgovor Rusiji na njene predloge o bezbednosnim garancijama.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Podkast
Doktrina Vladimira Putina | Novi Sputnjik poredak
Žan-Luk Melanšon, predsednički kandidat na izborima u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
SVET
Ne pristajem da nam Rusija bude neprijatelj: Uticajni levičar traži da Francuska napusti NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala