- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ne pristajem da nam Rusija bude neprijatelj: Uticajni levičar traži da Francuska napusti NATO

© REUTERS / Stephane MaheŽan-Luk Melanšon, predsednički kandidat na izborima u Francuskoj
Žan-Luk Melanšon, predsednički kandidat na izborima u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Žan-Lik Melanšon, lider krajnje levičarske partije „Nepokorna Francuska“ koji namerava da se ponovo kandiduje za predsednika Francuske, zatražio je da Francuska istupi iz NATO-a i bliže sarađuje sa Rusijom, što bi, kako je rekao, dovelo do deeskalacije u sferi međunarodnih odnosa.
Na poslednjim predsedničkim izborima u Francuskoj Melanšon je osvojio više od 19 odsto glasova u prvom krugu. Ove godine on može po treći put da učestvuje u predsedničkoj trci.
„Ja sam za izlazak iz NATO-a. Potrebna nam je deeskalacija“, napisao je Melanšon na Tviteru.
Odvojeno, govoreći na radiju Frans Inter, političar je rekao da bi napuštanje NATO-a omogućilo Francuskoj „da se ne meša“ u „severnoameričke vojne avanture“.
„Rusija je partner. Ne pristajem da od nje pravim neprijatelja. Ne pristajem da izdam reč datu ruskim liderima - kada im je rečeno da raspad Varšavskog pakta i sovjetskog bloka neće dovesti do toga da se NATO približi granicama Rusije... Prvi put u modernoj istoriji jedna imperija je propala bez razgovora o tome kako će rezultati biti raspoređeni“, naglasio je on u intervjuu, prenele su Novosti.
Melanšon je rekao i da je Rusija nakon ulaska zemalja bivšeg SSSR-a u NATO osetila „pretnju“. Iz istog razloga on smatra da Ukrajina ne treba da se pridruži alijansi.
„Deeskalacija treba da postane osnova političkog kursa“, rekao je Melanšon. On ističe i da se protivi „novom hladnom ratu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala