- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador u Londonu: Izjave Britanije o ruskoj pretnji vezane za unutrašnju krizu

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Londonu
Ambasada Rusije u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Izjave britanskih vlasti o ruskoj pretnji Ukrajini diktirane su, između ostalog, i unutrašnjom političkom krizom, izjavio je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin.
„Tokom vikenda... sva četiri vodeća lista u Velikoj Britaniji objavila su bukvalno isti materijal koji se odnosi na izjave Liz Tras i Bena Volasa sa... pretnjama koje oni redovno izgovaraju na naš račun... Koji su razlozi? Ima ih nekoliko. Jedan od njih je, naravno, unutrašnji uzrok, pošto opozicija sada vrši veliki pritisak na britanskog premijera“, rekao je Kelin za televiziju „Rusija 24“.
Ambasador je naveo da će Rusija preduzeti recipročne mere prema britanskom biznisu ako Velika Britanija odluči da uvede nove sankcije Moskvi koje bi mogle uticati na ruski biznis.
„Videćemo i, naravno, biće preduzete kontramere. Uostalom, britanski biznis radi i u Rusiji. A mere se uvek mogu preduzeti na recipročnoj osnovi. Tako da ćemo videti. Ne znam kako će se ovo završiti“, rekao je Kelin.
Komentarišući izjave Londona o mogućoj konfiskaciji ruske imovine, Kelin nije isključio mogućnost da će London započeti „borbu protiv vetrenjača“.
Prema njegovim rečima, u Velikoj Britaniji postoji problem pranja novca, ali tamo ima samo 4 odsto ruskog novca.
„To je borba protiv vetrenjača... Ne isključujem mogućnost da London, da bi postigao neke izmišljene političke ciljeve, može pokrenuti kampanju protiv ruskih građana, posebno protiv onih direktora kompanija koji se nalaze u Rusiji“, objasnio je on.
On je, međutim, istakao da se Rusija nada obnavljanju svih odnosa sa Velikom Britanijom, uključujući političke.
„To je ozbiljna, velika zemlja sa nuklearnim oružjem, jedna od najvećih ekonomija u Evropi. Tako da nećemo sve to zanemarivati... Računamo na obnavljanje normalnih odnosa – ne samo u ekonomskoj, socijalnoj i humanitarnoj oblasti, već i u politici. To bi bilo u interesu (svih)“, konstatovao je ambasador.
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je ranije da će vlasti Velike Britanije sledeće nedelje proširiti sankcije Rusiji zbog situacije oko Ukrajine.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Podkast
Doktrina Vladimira Putina | Novi Sputnjik poredak
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
RUSIJA
Kremlj: U slučaju britanskih sankcija Rusiji ─ uslediće odgovor
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala