- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: U slučaju britanskih sankcija Rusiji ─ uslediće odgovor

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Rusija neće ostaviti bez odgovora najavljene britanske sankcije ako budu usvojene, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.
„Napad jedne zemlje na ruski biznis, naravno, podrazumeva recipročne mere“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje u vezi sa sankcijama.
Kako je naveo, te mere će biti formulisane „isključivo na osnovu naših sopstvenih interesa, ako bude potrebno“.
Peskov je istakao i da su pretnje Londona o mogućoj konfiskaciji ruske imovine u Velikoj Britaniji zabrinjavajuće.
„Ovo su veoma zabrinjavajuće izjave iz Londona. Mislim da nisu zabrinjavajuće samo za nas, za naše kompanije. Ovo pokazuje veliku nepredvidljivost Londona, to je povod za ozbiljnu zabrinutost međunarodnih finansijskih i poslovnih struktura“, rekao je Peskov.
Portparol je dodao da „stvari treba nazivati pravim imenom: sankcije su nešto legitimno, formalizovano odlukom Saveta bezbednosti UN, a u ovom slučaju radi se o neskrivenom napadu na biznis“, rekao je on.
„Ne zaboravimo da mnoge ruske kompanije kao strateške partnere, strateške suinvestitore i akcionare imaju velike britanske kompanije“, rekao je Peskov i dodao da London „preti, između ostalog, i svom velikom biznisu“.
On je naglasio da su „to veoma uznemirujuće izjave koje podrivaju investicionu atraktivnost i uopšte atraktivnost Velike Britanije kao takve“.
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je ranije da će vlasti Velike Britanije sledeće nedelje proširiti sankcije Rusiji zbog situacije oko Ukrajine.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala