- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Povlačenje nije prihvatljiva opcija“: Šef EU diplomatije poslao poruku BiH

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da povlačenje iz pregovora o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini „neće biti prihvatljiva opcija“.
Borelj je ovo rekao u odgovoru na pisma koja su predsednicima Evropskog Saveta i Evropske komisije, kao i njemu uputili predsednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić.
EU pomno prati situaciju u BiH i nedvosmisleno je opredeljena prema njenoj EU perspektivi, kao „jedinstvene ujedinjene i suverene zemlje“, kaže Žozep Borelj.

„Obnavljanje izvršnog mandata operacije Alteja od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u novembru 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredeljenost EU da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u obezbeđivanju sigurnog okruženja“, napisao je Borelj.

Istakao je da je EU duboko zabrinuta zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je, kako kaže, neprihvatljivo.
„Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u BiH s ministrima spoljnih poslova EU u novembru i nastavićemo da pratimo situaciju. Ministri spoljnih poslova istakli su potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne i retorike podele, nastave dijalog i pozabave se pitanjima koja uporno podstiču tenzije u zemlji“, naveo je Borelj.
Naglasio je da sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcionisanju Parlamentarne skupštine, Predsedništva BiH i Saveta ministara, preneo je Tanjug.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
REGION
Dodik o propalim pregovorima u Neumu: Bošnjaci žele potpunu dominaciju
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
REGION
Izetbegović: Bili smo blizu dogovora o izmenama izbornog zakona, pregovori se nastavljaju u Sarajevu
Zastava BiH - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
REGION
Razgovori sa predstavnicima SAD i EU o reformi izbornog zakona BiH: Okvirni dokument na 17 strana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala