- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Partigejt“ trese Britaniju: Objavljeni prvi detalji istrage

© AP Photo / Ian VoglerBoris Džonson
Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Okupljanja održana u Dauning stritu 10, sedištu britanskog premijera, tokom karantina, predstavljaju „ozbiljan propust“ u poštovanju čak i najosnovnijih standarda koji su bili zahtevani od javnosti tokom lokdauna, navodi se u izveštaju koji je povodom britanskog „partigejta“ sačinila Sju Grej u ime sekretarijata vlade Ujedinjenog Kraljevstva.
Grejova je izveštaj na 12 strana sačinila posle interne istrage o optužbama da su se u Dauning stritu i drugim vladinim prostorijama organizovale žurke tokom karantina i zabrane okupljanja zbog pandemije virusa korona.
Kako se navodi u izveštaju, načinjeni su propusti u liderstvu i prosuđivanju od strane različitih delova Dauning strita i kabineta u različito vreme“.
„Nije na meni da procenjujem da li je prekršen kriminalni zakon, to je zadatak pravosuđa i policije. Međutim, bar neka od okupljanja nije trebalo da budu dozvoljena jer predstavljaju ozbiljan propust čak i u poštovanju osnovnih pravila lokdauna“, saopštila je Grejova u izveštaju koji je javno objavljen.
Njen izveštaj usredsredio se na četiri od 16 sumnjivih događaj. Londonska Metropoliten policija zatražila je od Grejove da sačini bar „minimalne reference“ na određene žurke koje su mogle da predstavljaju kršenje zakona, budući da je policija otvorila sopstvenu kriminalističku istragu, prenosi RT.
Prethodno je britanski premijer Boris Džonson saopštio da je primio najnovije informacije o toku interne istrage o navodnim zabavama organizovanim u njegovoj rezidenciji u Dauning stritu kojima su kršene epidemiološke mere i ograničenja, među kojima je i zabava povodom Džonsonovog rođendana.
Džonson je suočen sa najvećom pretnjom kao premijer Velike Britanija zbog optužbi za organizovanje zabava u Dauning stritu broj 10, rezidenciji britanskih premijera, a u periodu kada su u celoj Britaniji bile na snazi oštre restrikcije i lokdaun.
On je do sada odolevao sve glasnijim pozivima da podnese ostavku tražeći od gnevnih poslanika u britanskom parlamentu da sačekaju izveštaj više državne službenice Su Grej, prenosi Rojters.
Višenedeljni izveštaji medija o desetak okupljanja u rezidenciji premijera, uključujući i zabavu u bašti u Dauning Stritu nazvanu „dođite i donesite šta ćete da pijete“, izazvale su masovno ogorčenje u britanskoj javnosti i podstakle javnu percepciju da politička elita nije uspela da se pridržava strogih pravila zaključavanja koja je uvela za ostale Britance, preneo je Tanjug.
Pripadnik britanske policije ispred Dauning strita 10, sedišta britanskog premijera - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
SVET
Afera drma Britaniju: Policija otvorila istragu, na meti i Džonson
Novi britanski premijer Boris Džonson ispred Ulice Dauning br. 10 u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
SVET
Žurke u sedištu premijera dok su građanima bila zabranjena okupljanja: Boris Džonson na meti kritika
Protest ispred Vrhovnog suda Velike Britanije - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
SVET
Politički potres u Londonu: „Nevidljivi centar“ ruši Borisa Džonsona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala