- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Politički potres u Londonu: „Nevidljivi centar“ ruši Borisa Džonsona

© Matt DunhamProtest ispred Vrhovnog suda Velike Britanije
Protest ispred Vrhovnog suda Velike Britanije - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2022
Pratite nas
Koliko god britanski i američki mediji dramatizovali situaciju oko pozicije britanskog premijera Borisa Džonsona, sve uz pominjanje ostavke zbog žurki priređenih u vreme lokdauna, velikih posledica po njega neće biti, smatra Siniša Ljepojević, dugogodišnji dopisnik naših medija iz Londona.
Džonson se ovih dana ponovo našao na udaru kritika zbog nekoliko žurki koje su se dogodile u bašti Dauning strita u vreme kada je zemlja bila zaključana zbog pandemije koronavirusa. On je u parlementu uputio izvinjenje javnosti, baš kao što je to učinio i početkom decembra istim povodom, kada su mediji već počeli da postavljaju pitanje da li će ga ti partiji koštati premijerske fotelje.

Laburisti bi da premijer Džonson odstupi

Opoziciona Laburistička partija, međutim, očekuje više od izvinjenja. Njen lider Kir Starmer upitao je da li bi Džonson uradio pristojnu stvar i podneo ostavku.
Britanski premijer ovoga puta, uz izvinjenje, međutim, nije propustio da primeti i da tehnički nisu bila prekršena pravila jer je, kako je objasnio, uz sve mere distanciranja, bašta Dauning strita 10 korišćena kao "produžetak kancelarije" u vreme mera zatvaranja.
Saopštenjem se oglasila i britanska policija, naglasivši da neće istraživati okupljanja u rezidenciji premijera Borisa Džonsona tokom lokdauna, osim ukoliko interna vladina istraga ne pronađe dokaze o potencijalnim krivičnim delima.
Uz tu žurku iz maja prošle godine, mediji s obe strane Atlantika su apostrofirali i onu povodom Božića 2020. godine, ne štedeći kritike na račun britanskog premijera.

Ostavku pominju i vodeći mediji

Bi-Bi-Si konstatuje da je to ponovo na centralno mesto dovelo pitanje premijerovog opstanka.
Njujork tajms spekuliše da bi ove godine mogao da se suoči i s pokušajem smenjivanja unutar njegove Konzervativne partije. I Volstrit žurnal piše da je pod sve većim pritiskom konzervativnih poslanika i da to nisu jedina okupljanja u Dauning stritu.
Prema anketama objavljenim u medijima, rejting vlade pao je na 23 odsto, što je najniži nivo od početka pandemije.
Ljepojević podseća da, prema britanskom sistemu, premijera može da smeni samo partija kojoj je na čelu, a s obzirom na to da u parlamentu sa 83 poslanika ima većinu, njegova pozicija nije uzdrmana koliko se piše. Druga mogućnost je da sam odluči da više neće biti premijer, što je, prema onome što je do sada izjavljivao, malo verovatno.
© Flickr / Dave StromHoće li okupljanja uz piće u bašti Dauning strita usred lokdauna ugroziti premijersku fotelju Borisa Džonsona
Kabinet premijera Velike Britanije, Dauning strit 10, London - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Hoće li okupljanja uz piće u bašti Dauning strita usred lokdauna ugroziti premijersku fotelju Borisa Džonsona

Nevidljivi centar koji upravlja projektom

„Čitava kampanja protiv Borisa Džonsona ima veze sa tim nevidljivim centrom oko pandemije korone. Pandemija korone je projekat koji se koristi za razvlašćivanje vlada nacionalnih država, jer svi moraju da poštuju to što je rekao taj nevidljivi centar. Očigledno postoje obaveštajni podaci da Boris Džonson nema nameru više da poštuje ta pravila i da bi do kraja januara trebalo da se desi ukidanje nekih ograničenja koje je nametnuo taj centar“, kaže Ljepojević, ne izjašnjavajući se na koga misli.
Neka ublažavanja restriktivnih mera su se već dogodila sa prvim danima ove godine. Tako potpuno vakcinisani putnici koji dolaze u Englesku više neće morati da rade test na kovid pre putovanja, umesto PCR testa po dolasku moći će da se testiraju brzim testom, a Džonson je najavio i promenu pravila vezanih za samoizolaciju po dolasku.
Naš sagovornik ne spori da je popularnost Džonsona zaista manja nego što je bila pre godinu dana, ali kaže da je to upravo zato što većina javnosti ne podržava restriktivne mere vlade zbog pandemije.
To što laburisti traže ostavku, kako kaže, nema nikakvog smisla jer su oni postali minorna politička snaga. Reč je, dodaje on, o opštoj manipulaciji usmerenoj protiv Borisa Džonsona još od vremena bregzita i o kontinuitetu napada za koje je sada povod nađen u zabavama u vreme lokdauna.

I ankete deo kampanje

Na pitanje kako premijer stoji u sopstvenoij stranci, s obzirom na to da ankete navode da 42 odsto biračkog tela Konzervativne stranke smatra da bi on trebalo da podnese ostavku, Ljepojević ceni da su i ta istraživanja deo kampanje.
© Foto : Skrinšot Tviter/Sputnjik SrbijaSukob antivaksera i policije ispred zgrade Bi-Bi-Sija
Sukob antivaksera i policije ispred zgrade Bi-Bi-Sija - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Sukob antivaksera i policije ispred zgrade Bi-Bi-Sija
„Ja im ne bih mnogo verovao. On u svojoj stranci stoji prilično stabilno, utoliko pre što je najavio da će da ukine preostale restrikcije uvedene zbog koronavirusa. Njegov problem u stranci je bio upravo to što je prihvatao te nametnute restrikcije i razne manipulacije. Ako se on ipak odluči da te restrikcije svede na minimum, njegova popularnost će porasti“, kaže dobar poznavalac britanske političke scene.
On objašnjava da partije, pa i Konzervativnu, čine dve grupe – jedna je članstvo, a druga su poslanici, parlamentarna grupa koja donosi odluke. Džonsonu u prilog idu najnoviji podaci prema kojima se ekonomija Velike Britanije u novembru i decembru vratila na nivo koji je imala pre pandemije, smatra naš sagovornik.
Zato je mišljenja da nastavka političke krize može da bude, ali da u ovom času ne liči da bi Boris Džonson mogao da ode sa premijerskog mesta.

I Novak iskusio moć nevidljivog

Na pitanje zašto se sada ponovo poteže to pitanje okupljanja na piću u Dauning stritu, kada je javnost o tome ranije već bila upoznata i Džonson se već izvinjavao, Ljepojević je bez dlake na jeziku:
„Upravo zato što postoje planovi da se do kraja januara ukinu sve restrikcije i ovo je kampanja da se to odloži. Kao što se vidi i u drugim zemljama niko nema pravo da iskorači i ne sluša te instrukcije nevidljivog centra. Vidimo šta se događa sa najboljim teniserom sveta, Novakom Đokovićem u Australiji. To je isti taj centar i nikome nije dozvoljeno da iskorači, pa ni Velikoj Britaniji“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala