- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Južna Afrika: Žena devet meseci imala kovid

Virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
Pratite nas
Jedna žena u Južnoj Africi, pozitivna na HIV, bila je zaražena virusom korona devet meseci, a za to vreme je patogen u njenom organizmu akumulirao je 21 mutaciju, navodi se u istraživanju objavljenom na sajtu Mreže za istraživanje društvenih nauka.
Kako se navodi, u pitanju je bio beta soj korone. Pri tome, ona dugo vremena nije dobijala odgovarajuće lečenje za HIV sa kojim je rođena.
„Dvadesetdvogodišnja žena sa nekontrolisanom progresivnom HIV infekcijom bila je zaražena beta varijantom SARS-CoV-2 devet meseci, pri čemu je virus akumulirao više od 20 dodatnih mutacija“, navodi se u istraživanju koje su sproveli naučnici sa univerziteta Stelenbos i Kvazulu-Natal u Južnoafričkoj Republici.
Pacijentkinja je bila pozitivna na virus korona u januaru 2021. U septembru je primljena u bolnicu u Kejptaunu, gde je takođe potvrđeno da ima kovid. Ispitivanja su pokazala da je reč o infekciji koja je trajala najmanje devet meseci, a ne o ponovnoj infekciji. Negativan rezultat testa dobijen je tek krajem novembra.
Takođe se navodi da je od januara 2021. žena imala problema sa pridržavanjem režima lečenja HIV-a. Nakon hospitalizacije, terapija je nastavljena.
„Antiretrovirusna terapija potisnula je HIV i očistila SARS-CoV-2 u roku od šest do devet nedelja“, navodi se u dokumentu.
Autori naučnog rada naglasili su da slučaj koji su razmatrali „dodaje dokaze da teška imunosupresija povezana sa nekontrolisanom HIV infekcijom može dovesti do hronične infekcije virusom SARS-CoV-2“. Kako se ističe, takve uporne infekcije mogu dovesti i do „akumulacije mutacija, od kojih neke dovode do izbegavanja imunološkog odgovora, što može dovesti do pojave novih varijanti”.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala