- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kraljević je odabrao da bude partizan – i udari pečat koji je oduzet ocu

© Foto : Jutjub skrinšot / TresMasUnoSrpski košarkaš Tristan Vukčević
Srpski košarkaš Tristan Vukčević - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Talentovani srpski košarkaš Tristan Vukčević odlučio je da nastavi karijeru u Partizanu, nakon što je Real Madrid, klub u kom je ponikao krilni centar, pristao da ga pusti. Pre trideset godina, kada je Tristanov otac bio profesionalan košarkaš, situacija je bila potpuno drugačija, te će Vukčević junior pokušati suprotnim putem da izgradi karijeru.
Situacija u Srbiji sredinom devedesetih godina prošlog veka bila je jako loša. Uvedene su sankcije, inflacija je bila u punom mahu, klubovi su jedva preživljavali, baš kao i običan narod, i samim tim profesionalni sportisti novac su morali da traže u inostranstvu.
Marko Jarić (Peristeri), Peđa Stojaković (PAOK), Dragan Tarlać (Olimpijakos), Milan Gurović (Peristeri), Dušan Jelić (Panionios), Dušan Vukčević (Apolon)... samo su neki od košarkaša koji su tih teških godina karijere započinjali ili nastavljali u Grčkoj koja je u to vreme bila najjača liga i koja je nudila sjajne uslove srpskim košarkašima.
Dušan Vukčević, koji je rođen u Sarajevu, došao je u Beograd 1993. i karijeru je započeo u Crvenoj zvezdi, ali je posle samo dve godine, 1995, odlučio da ode put Grčke baš kao i njegovi drugari - razlozi su jasni.
Otac novog košarkaša Partizana napravio je sjajnu karijeru, profesionalnu košarku igrao je 19 godina, a posle Zvezde i Apolona nastupao je, između ostalog, za Olimpijakos, Real Madrid, Montepaski, Milano, Virtus iz Bolonje...
Upravo je u periodu kada je branio boje kluba iz Sijene, 2003. godine, rođen Tristan Vukčević i evo osamnaest godina kasnije „priroda se obnavlja“.
Krilni košarkaš sa petnaest godina prešao je iz omladinske škole Olimpijakosa u Real Madrid, u narednom periodu je počeo da se dokazuje i prošle sezone počeo je da dobija šansu u „kraljevskom klubu“.
Ali, da biste se izborili za veliku minutažu u tako velikom klubu, u tom uzrastu, morate mnogo kockica da se posloži i da budete talenat u rangu Luke Dončića.
Zato je Tristan, uz dogovor sa porodicom i agentom, odlučio da ode suprotnim putem od oca – da iz najbolje košarkaške lige na svetu, što je u ovom trenutku Španija, pređe u Srbiju, Partizan, i pokuša da ostavi pečat u srpskoj košarci koji njegov otac nije mogao.

Za koga će nastupati Vukčević?

Vukčević junior je rođen u Italiji, a kako mu je otac veliki deo karijere proveo u Grčkoj, gde je Tristan i odrastao, talentovani košarkaš poseduje pasoše Italije, Grčke, Srbije, ali i Švedske, pošto mu je majka iz skandivanske države.
Juniorsku karijeru započeo je u Olimpijakosu, a 2018. godine prešao je u U16 ekipi Real Madrida. Sa samo petnaest godina prešao je u „kraljevski klub“, te je Španija bila zainteresovana za „naturalizaciju“.
Ipak, otac Dušan otklonio je sumnje pre godinu dana kada je izjavio da će njegov sin, ukoliko dođe do reprezentativnog poziva, igrati za jednu selekciju.
„Tristan je rođen u Sijeni, ima srpski pasoš i odlučio je da igra za reprezentaciju Srbije“, naveo je Dušan Vukčević u intervjuu za španski radio „Onda Madrid“.
Potpis za Partizan, u kom će se afirmisati kao košarkaš, samo će predstavljati pripremu pred nacionalni dres naše države. Ali, moraće da sačeka do 21. rođendana, pošto je u Španiji nastupao sa grčkim košarkaškim državljanstvom i promena će biti moguća za manje od tri godine.

Kako je igrao Tristan u Madridu?

Prošle sezone Vukčević je dobio šansu kao sedmnaestogodišnjak i možda najbolju utakmicu odigrao je na najvećoj sceni - u El Klasiku.
Vukčević je prošle sezone u duelu protiv Barselone odigrao sjajnu utakmicu i bio je na parketu u poslednjim minutima, čime mu je trener Pablo Laso ukazao veliko poverenje.
Vukčević, koji je na terenu proveo 21 minut, utakmicu je završio sa 11 poena, tri pogođene trojke, četiri skoka i asistencijom, odnosno 11 indeksnih poena.
Statistika je ovde najmanje važna, Vukčević je na parketu bio u poslednjim minutima meča i nije bio statista – pogodio je veoma važnu trojku, a potom je odigrao i sjajnu odbranu na Kajlu Kjuriku.
Ta dva segmenta pokazala su da talentovani visoki košarkaš može da izraste u vrhunskog igrača. Pored toga, Vukčević je postao najmlađi košarkaš sa 11 ili više poena u „El klasiku“ čime je nadmašio NBA zvezdu Luku Dončića.

Kako će u Partizanu?

S obzirom da pokriva poziciju krilnog centra, biće zanimljivo videti kako će Željko Obradović uklopiti Vukčevića.
Na njegovoj poziciji igra Zek Ledej, Alen Smailagića igra sve više kao krilni centar, i generalno je gužva na toj poziciji.
Srpski košarkaš Tristan Vukčević u dresu Real Madrida na utakmici protiv Betisa - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2021
SPORT
Šok u Madridu – „deca“ iz Srbije i Slovenije slavila protiv giganta iz Moskve!
Kada dovodite takvog talenta morate da mu obezbedite minute, te će pred Obradovićem biti težak posao da uklopi igrače i da im nađe prave uloge.
Svakako se od Vukčevića ne očekuje da odmah pravi razliku, ipak ima 18 godina i svima je jasno da je ovo potpis za budućnost, međutim, moraće da igra kako bi obe strane imale benefita.
Partizan nastavlja sa vraćanjem srpske dece – stigao je Tristan! /video/
Rođen u Italiji, ima pasoš Švedske i Grčke, želi ga Španija – ali, bira Srbiju!
Šok u Madridu – „deca“ iz Srbije i Slovenije slavila protiv giganta iz Moskve!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala