- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sedam znakova koji ukazuju da sa jetrom nešto nije u redu

CC0 / Rixabay / Bol u stomaku
Bol u stomaku - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Brojni uzroci oštećenja jetre uključuju faktor genetske predispozicije, dugotrajne bolesti tog organa kao što je ciroza i dugu izloženost otrovnim materijama.
Pod nadzorom lekara specijalista većina bolesti povezanih sa jetrom ima pozitivnu prognozu. Kao i kod većine bolesti, što se pre utvrdi osnovni uzrok, to će lečenje biti jednostavnije i efikasnije.
Sedam ranih znakova mogu da ukažu na to da sa jetrom nešto nije u redu.

Umor

Razna istraživanja pokazala su da su hronični umor i iscrpljenost najčešći simptomi oštećenja jetre. Medicinski stručnjaci smatraju da su umor i iscrpljenost povezani sa jetrom nusproizvod neurohemijskih promena u mozgu i hormonske neravnoteže.
Osećaj umora i iscrpljenosti pogoršavaju povišene nivoe toksičnih nusproizvoda u krvi koje oštećena jetra ne može pravilno da izbaci iz organizma.

Suva ili nadražena koža

Nadražena koža i svrab koji ne prolazi još je jedan potencijalni indikator oštećenja jetre. Da bi bila zdrava, koži je potrebna vlaga koja se stvara prenosom tečnosti unutar tela. Kada to nije slučaj, dešava se da koža poprimi drugačiji izgled. To uključuje crvenilo ruku ili stopala, žutilo sluznice, odnosno žuticu ili neobjašnjive mrlje (tamne ili svetle) na određenim područjima.

Bol u stomaku

Kod oštećenja jetre uobičajen je bol u području abdomena. Pacijenti tu bol često opisuju kao da ih nešto probada ili pulsirajućom, a taj simptom često može da ublažiti jedino pravilno lečenje primarnog problema. Dugotrajna upotreba pojedinih vrsta lekova može da rezultira oštećenjem jetre. Dakle, u slučaju bola u stomaku koji ne prolazi, a osoba dugo koristi neke lekove, potrebno je posetiti lekara.

Mučnina ili povraćanje

Jedna od primarnih funkcija jetre je detoksikacija i pomoć kod izbacivanja otrovnih materija iz tela. Kada je detoksikacijska funkcija jetre poremećena, mogu da se pojave brojni problemi, uključujući nagle promene u inače normalnoj probavi i metabolizmu. Jetra je veliki organ unutar probavnog sistema, stoga se svako stanje povezano s jetrom može manifestovati u obliku smetnji sa probavom.
Mučnina i povraćanje često se javljaju zbog nakupljenih toksina koje jetra ne može da izbaci.

Modrice

Jedna od najvažnijih uloga jetre jest pomaganje u proizvodnji proteinskih enzima koji, između ostalog, pomažu u sprečavanju krvnih ugrušaka. Kada je mehanizam zgrušavanja krvi poremećen, uobičajene su promene u izgledu kože. Ako jetra usporava proizvodnju ili prestane da proizvodi proteine potrebne za zgrušavanje krvi, lako dolazi do pojave modrica i krvarenja.

Oticanje stomaka

Oštećenje jetre remeti normalan protok krvi u taj organ, što povećava pritisak u okolnim venama. Te vene uključuju i vene odgovorne za prenos krvi od slezine i creva do jetre.
Poremećaj tog procesa uzrokuje povećanje krvnog pritiska, odnosno stanje poznato kao portalna hipertenzija. Portalna hipertenzija uzrokuje skupljanje tečnosti u području oko abdomena, a to stanje zove se ascites. Ascites može da nastane i zbog nemogućnosti jetre da proizvodi druge krvne proteine.

Žutica

Problemi s jetrom mogu da uzrokuju promenu boje očiju i kože. Do diskoloracije dolazi zbog skupljanja žučnog pigmenta bilirubina koji se ne može pravilno izbaciti. Pojava žućkaste nijanse kože ili očiju poznata je kao žutica. Osim promene u izgledu očiju, žutica može da uzrokuje i druge simptome, uključujući tamni urin, svrab celog tela i oštećenje kognitivnih funkcija, preneo je portal „Dnevnik“.
Da li će se Šaranović zaustaviti na 16,678 odsto deonica Kraša - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
DRUŠTVO
Tri sastojka u hrani opasnija i od šećera
Čaj sa limunom, medom i đumbirom - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
DRUŠTVO
Ruski nutricionista upozorava: Oprezno sa konzumiranjem meda u hladnom periodu
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
DRUŠTVO
Šta se dešava sa jetrom onih koji piju mnogo kafe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala