00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
06:55
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
Bez saradnje Srba i Rusa nema ostvarenja slovenskog sna
16:00
30 min
OD ČETVRTKA DO ČETVRTKA
Hoće li biti Trećeg svetskog rata
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Dualnost Milene Pavlović Barili“
17:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ruski nutricionista upozorava: Oprezno sa konzumiranjem meda u hladnom periodu

© Depositphotos.com / 5PHČaj sa limunom, medom i đumbirom
Čaj sa limunom, medom i đumbirom - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Mnogi ljudi zimi vole da piju čaj sa medom zbog blagotvornog dejstva na organizam, ali taj napitak pod određenim uslovima i nije tako bezbedan, kaže lekar nutricionista Andrej Zolotarev.

„Med je jedan od najjačih proizvoda koji zaista treba konzumirati sa velikim oprezom u hladnom periodu. Radi se o tome što med ima veoma izražen efekat zagrevanja zbog čega dolazi do pojačanog znojenja. Ljudi to ne osećaju, ali upotreba meda u zimskom periodu pre izlaska iz kuće ili direktno napolju može dovesti do prehlade“, upozorava Zolotarev.

Kako dodaje, treba voditi računa prilikom konzumiranja bilo koje hrane koja ima efekat zagrevanja ili hlađenja, uzimajući u obzir temperaturu vazduha. Na primer, hladni napici nisu dobra opcija za toplo vreme i obrnuto.
„Leti je svakako bolje piti topao čaj, a zimi napitke sobne temperature. Takođe ne treba jesti sladoled kada je hladno, iako neki smatraju da je to odlično. Temperaturne razlike između čoveka, hrane i okoline izazivaju prilično aktivnu reakciju organizma, što nije uvek korisno“, objašnjava lekar.
Gastroenterolog Olga Ariševa ističe da med ima mnogo korisnih svojstava, ali da ga ne treba konzumirati ograničeno – ne više od dve-tri kašike dnevno. Takođe savetuje da se ne dodaje u čaj, jer topla voda poništava sva korisna svojstva, ostavljajući samo šećer i ugljene hidrate, prenosi „Komsomoljska pravda“.
Nutricionista Mihail Gincburg upozorava da med ne treba davati deci starosti do tri godine, a takođe savetuje da ga ne konzumiraju gojazne osobe, osobe sa hipertenzijom, problemima sa krvnim pritiskom i masnom jetrom.
Mandarina - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
RUSIJA
Ruska lekarka savetuje: Koliko mandarina dnevno možemo da pojedemo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala