- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novi problemi sa sertifikacijom „Severnog toka 2“: Nemački regulator pomerio rok na kraj juna

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2", nemačka luka Mukran
Izgradnja gasovoda Severni tok 2, nemačka luka Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
Odluka o sertifikaciji „Severnog toka 2“ verovatno neće biti doneta do kraja juna iako je operater gasovoda „Nord strim 2 AG“ osnovao ćerku-kompaniju u Nemačkoj, izjavio je direktor Federalne mrežne agencije Johen Homan. Kako kaže, nemački regulator uvek nije dobio sva dokumenta potrebna za razmatranje tog zahteva.
„Kompanija, koja je potrebna za sertifikaciju, osnovana je i uneta u registar. Ali dalji koraci još uvek nisu preduzeti. Čekamo da 'Nord strim 2 AG' preda sva potrebna dokumenta. Tek tada ćemo moći da nastavimo sa sertifikacijom“, rekao je Homan u intervjuu za list „Frankfurter algemajne cajtung“.
Prema njegovim rečima, tek kada bude to bude završeno, nemački regulator će moći da nastavi sa razmatranjem zahteva.
„Ako se obrati pažnja na različite vremenske okvire predviđene za to, koji će zatim stupiti na snagu, brzo se dolazi do zaključka da je teško da će kraj razmatranja zahteva biti moguć u prvoj polovini godine“, objasnio je on.
Homan je podsetio da je cevovod već dobio tehničku dozvolu za rad od Ministarstva rudarstva grada Štralzund.
„Što se naše procene tiče, radi se o tome da li 'Severni tok 2' ispunjava uslove za podelu kompanija pri radu i prometu gasa. Ako iz nekog razloga ne budemo mogli da sertifikujemo kompaniju, 'Nord stim' može da se obrati sudu“, dodao je.

U tom slučaju, sve bi moglo da se oduži, ocenio je Homan.

„A onda se uključuje i Evropska komisija. Ona će izneti stav u vezi sa planiranom odlukom mrežne agencije koju ćemo morati da uzmemo u obzir“, konstatovao je direktor.
Podsetimo, operater gasovoda „Severni tok 2“ – kompanija „Nord strim 2 AG“ je prošle nedelje registrovala nemačku ćerku-kompaniju „Gas for Europe GmbH“, čime je ispunjen preduslov za sertifikaciju gasovoda prema nemačkom zakonu. Međutim, nemački regulator tada nije naveo kada će ta procedura biti nastavljena.
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.
Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera. Nemačka Savezna mrežna agencija je 16. novembra privremeno suspendovala sertifikaciju „Severnog toka 2“. Kao razlog je navedeno da operater gasovoda, „Gaspromova“ ćerka-firma, „Nord strim 2 AG“ sa sedištem u Švajcarskoj mora da registruje filijalu u Nemačkoj i da će, dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
RUSIJA
Moskva: Proces sertifikacije „Severnog toka 2“ mogao bi potrajati do leta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala