- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Proces sertifikacije „Severnog toka 2“ mogao bi potrajati do leta

© Foto : Nickolay Ryutin / © Nord Stream 2 Gasovod "Severni tok 2"
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Proces sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“ mogao bi da se oduži do leta, nisu isključene nove mere Sjedinjenih Američkih Države, izjavio je za Sputnjik zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin.
„Propisi procedure su takvi da dozvoljavaju ne samo da se odlaže (proces sertifikacije gasovoda), već upravo da se ovo razmatranje sprovodi na prvoj, drugoj uslovnoj instanci, razvlačeći ga mnogo meseci... Da, to može da potraje do leta“, objasnio je Pankin.
Istovremeno, Pankin nije isključio mogućnost da bi proces sertifikacije mogle da zakomplikuju Sjedinjene Američke Države.
Posle toga moglo bi se desiti da „Amerikanci kažu Nemcima da ne kupuju ni gram ruskog gasa preko ‘Severnog toka’? On može, a i ne mora da bude sertifikovan. Mogu da primene bilo šta. To jest, smicalice mogu biti na svakom koraku“, rekao je diplomata.
On je dodao da Rusija nije u obavezi da isporučuje ceo gas u Evropu preko Ukrajine.
„Ako je cilj samo da ga pumpamo kroz Ukrajinu, onda nismo u obavezi. Ugovori se ispunjavaju, čak i sa viškom od 8-10 odsto“, konstatovao je diplomata.
Rusija je više puta izjavljivala da je „Severni tok 2“, kojem se aktivno protive SAD i Ukrajina, komercijalni projekat, koristan za Evropu i pozivala da se prestane sa njegovim pominjanjem u kontekstu bilo kakve politizacije.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda.
Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Proces će biti nastavljen kada „Nord strim 2 AG“ formira nemačku filijalu koja će se ponovo prijaviti za sertifikaciju – što je neophodno prema evropskom zakonu. Nakon što ova prijava bude podneta i prihvaćena, regulator će nastaviti proces, doneti odluku, o čemu će se onda izjasniti Evropska komisija.
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
RUSIJA
„Severni tok 2“ u potpunosti spreman, napunjen i drugi krak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala