- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Koje „zlo“ će izabrati Đoković?

© REUTERS / LOREN ELLIOTTTrofej za pobednika Australijan opena 2022
Trofej za pobednika Australijan opena 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
Pratite nas
U nedelju od 9.30 Rafael Nadal i Danil Medvedev se sastaju u finalu Australijan opena. Ko god pobedio, ishod neće biti prijatan po Novaka Đokovića, koji će morati za navija za manje od dva „zla“.
Rus i Španac će definitivno biti u centru pažnje i to šta će Đoković raditi ili želeti pašće u drugi plan dok se tenis bude igrao na „Rod Lejver“ areni.
Ipak, odjek koji će pobeda jednog ili drugog imati ne samo na njihove karijere i statistiku, već i na ostatak teniskog sveta, pa samim tim i Novaka, potrebno je analizirati.

Đoković bira manje od dva „zla“

Ukoliko Medvedev dođe do trijumfa i osvoji drugi Grend slem u karijeri, ne samo da će ispisati istoriju koju nije niko od članova „velike trojke“, već će Novaka zbaciti sa trona.
Da li odmah u ponedeljak ili tek 21. februara i dalje ostaje nejasno, ali je evidentno da će Rus po prvi put u karijeri biti najbolji teniser planete – ukoliko savlada jednog od najvećih svih vremena.
Novak će pred meč morati da odluči da li mu je gubitak prvog mesta, na kojem je u karijeri proveo 357 nedelja, manji problem od onog koji će se desiti ukoliko Nadal dođe do pobede.
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
SPORT
Pre deceniju se pojavila „viša sila“ – i Novak je postao Supermen! /video/
Španac će trijumfom u nedelju osvojiti 21. Grend slem titulu u karijeri, čime će se udaljiti i od Novaka i od Rodžera Federera za po jedan. To će mu biti dovoljno da postane GOAT, barem trenutno, mišljenje je Davida Ferera.
To, međutim, neće biti jedini problem – Rafa će osvajanjem drugog Australijan opena imati barem po dve titule na svakom Grend slemu, što je nešto što je dosad u istoriji uspeo da uradi samo srpski teniser.
Nevolja po Novaka ukoliko Rafa trijumfuje je ta i da je sledeći GS u Parizu, a dodatna motivacija „kralju šljake“ pred turnir koji je osvojio 13 puta u karijeri sigurno nije potrebna u ovom trenutku.

Nadal vodi 3-1

Nadal je Medvedeva pobedio tri puta dosad u karijeri, ali je u poslednjem meču pobeda pripala skoro deset godina mlađem teniseru.
Rafa je sva tri puta slavio sada već pomalo davne 2019. godine – i to sva tri puta na betonu – u Kanadi sa 6:3, 6:0, na US openu sa 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 i na Završnom turniru u Londonu sa 6:7, 6:3, 7:6.
Danil je uspeo da se osveti „Biku sa Majorke“ na Završnom turniru godinu dana kasnije, kada ga je eliminisao u polufinalu sa 3:6, 7:6, 6:3.
Kladionice nisu preterano uzimale u obzir međusobne susrete, pa su kao favorita svrstale Medvedeva, kojem daju oko 60 odsto šansi za pobedu.
Ovo je, ujedno, drugi susret u finalu Grend slema ova dva igrača, pošto je na pomenutom US openu bolji bio Nadal, kada je Medvedev od 0-2 došao do 2-2, imao i tri brejk lopte da slomi rivala, ali je onda presudilo iskustvo dvadesetostrukog Grend slem šampiona.

Taktika, uslovi...

Svim ljubiteljima tenisa dobro su poznati stilovi dvojice gladijatora koji će se suočiti u Melburnu, ali pred ovakve mečeve ni u šta ne možemo biti stoprocentno sigurni.
Da, Rafa će igrati sa dosta spina, dok će Danil „gurati lopatu“, odnosno igrati dosta ravnije.
Nadal je u polufinalu protiv Beretinija eksploatisao činjenicu da je Italijanu bekhend daleko od najjačeg oružja, pa je manjak pritiskanja tim udarcem koristio kako bi često otvarao teren i Beretinija stavljao u bezizlazni lavirint.
Da li će Medvedev to iskoristiti i pokušati da čistom defanzivom po kojoj je poznat izludi protivnika, koji ume da „zakaže“ sa ofanzivom ako mu samopouzdanje bude poljuljano?
Ili će, ipak, Rus pokušati da oduzme vreme rivalu kojem je taj faktor već dodatni problem kada ne igra na svojoj omiljenoj šljaci?
Bitan faktor biće i to na koji način će Medvedev servirati, s obzirom da smo od njega tokom godina videli raznorazne varijacije, a neretko je bilo i „bombi“ iz drugog servisa kao „plan B“.
Veliku ulogu igraće i vremenski uslovi. Najbolji primer toga da Nadal više nije na fizičkom vrhuncu viđen je u četvrtfinalu protiv Denisa Šapovalova, kada su Rafu pogodili toplotni udar i dehidracija.
Medvedev je često imao problem sa vrućinom, ali u ovom trenutku deluje spremnije da izdrži potencijalno nehumane vremenske uslove, koji mogu da mu se obiju o glavu jer toplo vreme pozitivno utiče na Rafine spinove koji u takvim uslovima uglavnom dodatno odskaču, odnosno teži su za hvatanje sa druge strane.

Šta kaže Rafa, a šta Danil?

Nadal je maksimalno iskoristio to što pažnja nije bila usmerena ka njemu tokom ovog turnira koliko je na nekim prethodnim trenucima.
Manjak pritiska i opuštenija atmosfera nešto su što se Špancu više sviđa, ali će sada sva svetla Melburna biti uperena u njega. Što, doduše, nije nešto na šta nije navikao.
Iako je ulog veliki – taj toliko očekivani, rekordni 21. Grend slem – Rafa ističe da mu to nije u glavi.
„Došao sam ovde sa ciljem samo da se vratim na Turneju. To je najvažnije. Ako usput mogu da pobeđujem, da napredujem, to je onda fantastično. Ja sam već zadovoljan, znate, ja imam određen pogled na život. Ne možete konstantno biti frustrirani time što vaš komšija ima veću kuću od vas, ili bolji telefon, ili nešto slično... Ja neću biti frustriran ukoliko Novak ili Rodžer završe sa više Grend slem titula od mene“, objasnio je Nadal.
Pritisak je definitivno i na 25-godišnjem Moskovljaninu, koji juri nešto što, zamislite, ni Rodžer, ni Rafa, ni Novak nisu uspeli da urade – da osvoji Grend slem titulu na narednom turniru posle prvog u karijeri (US open 2021).
Međutim, baš kao i njegov protivnik, Medvedev ističe da ne razmišlja o faktorima koji nisu usko povezani za meč.
„Nisam ja taj koji juri 21. trofej, koji pokušava da obori ove rekorde. Ja pokušavam da osvojim drugi trofej. Ja sam i dalje daleko od svega toga. Fokusiran sam na sebe, na ono što moram da uradim. Dobro, neću da lažem, znam za šta se Rafa bori, znao sam i za šta se Novak borio. Neću da kažem da pokušavam da ne čujem ništa vezano za to, ali to je, ipak, njihova stvar. Ja sam ovde samo kako bih pokušao da pobedim u finalu“, istakao je Medvedev.

Statistika

Verovatno najzanimljiviji statističko-taktički detalj biće prosečna dužina razmena.
U dosadašnjem delu Australijan opena, Medvedev i Nadal su manje-više podjednako često igrali srednje duge (5-8 udaraca) i duge (9+ udaraca) razmene.
Medvedev je osvojio 53 odsto poena u srednje dugim razmenama, a 55,3 odsto poena u dugim, dok je Nadal bio na 59 i 60 odsto. Što se tiče kratkih razmena (0-4 udarca), tu su obojica na oko 54 odsto, ali je Rus odigrao oko 200 poena više.
Danil je bolji u korišćenju brejk lopti (39%–36%), ali i spasenim brejk prilikama (79%–76%). Rus beleži 1,6 vinera za svaku neiznuđenu grešku, dok je Nadal tu na 1,4.
Što se tiče igre sa osnovne linije, levoruki Rafa je osvojio 56 odsto poena sa te pozicije (362/651), a desnoruki Danil 51 odsto (383/746).
Ukoliko se Medvedev ponovo bude u sebi pitao „Šta bi Novak uradio?“, moguće je da ćemo češće nego dosad gledati ga na mreži posle servisa.
Novak Đoković i Danil Medvedev – US open - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2022
SPORT
Australijska publika se obrušila na Medvedeva jer je pomenuo – Đokovića! /video/
U dosadašnjem toku turnira servis-volej je igrao samo dva puta (2/2), dok je Nadal, koji je generalno jedan od najuspešnijih igrača na mreži u singlu, prolazio servis-volejom 12 od 14 puta.

Ko će pobediti?

Medvedev je favorit, ali da li iko ko se ne zove Novak Đoković ili Rodžer Federer ikada može da se smatra favoritom protiv Rafaela Nadala? I to još u finalu jednog Grend slema...
Forma je blago na strani Rusa, uslovi su takođe na njegovoj strani, ali Španac prednjači u iskustvu.
Publika u Australiji je ove godine pokazala da ako nekoga „uzme za zub“ – može da bude jako neprijatna. Nik Kirjos i Tanasi Kokinakis su u subotu osvojili dubl, a po završetku poslednjeg poena dobili su pretežno zvižduke...
Da li će Đoković gledati ovaj meč i, ako hoće, za koga će navijati? Verovatno za Medvedeva – iz ličnih razloga je jasno zašto, a iz profesionalnih deluje da je „zlo“ koje će mu Rus učiniti nešto manje od onog koje bi mogao Nadal.
Bilo kako bilo – spremite se za spektakl.
Javila se voditeljka koja je vređala Đokovića: „Nije mi krivo...“
Čuveni Španac „precrtao“ Đokovića: Ako Nadal pobedi – sve je gotovo
Medvedev: Živimo u vremenu kada ne možete da kažete sve što mislite
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala