- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pre deceniju se pojavila „viša sila“ – i Novak je postao Supermen! /video/

© AFP 2023 / PAUL CROCKNovak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2022
Pratite nas
Vreli 28. januar 2012. godine doneo je jedan od najvećih teniskih mečeva u istoriji i ujedno i najduže Grend slem finale između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Srpski teniser po treći put je osvojio Australijan open i to posle pet sati i pedeset minuta borbe rezultatom (5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5).
Pre deset godina, Novak je krenuo o borbu po peti Grend slem trofej, a sa druge strane mreže bio je Rafael Nadal, u tom trenutku najopasniji protivnik kome je srpski as oduzeo prvo mesto na ATP listi.
Velika borba svakako je očekivana, ali malo ko je mogao da pretpostavi da će upravo to finale biti meč koji će ući u istoriju sporta.
Novak je do finala došao posle takođe velike borbe u pet setova u polufinalu protiv Endija Marija (6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5), a taj meč trajao je četiri sata i pedeset minuta.
Prvi reket sveta i u tom periodu bio je izuzetno fizički spreman, ali je strepnja postojala jer je Španac bio neko ko je mogao da iskoristi umor srpskog tenisera.
Ipak, kao da se sve nameštalo da to finale donese borbu titana i ranjenih lavova jer je Nadal sa druge strane u polufinalu morao da savlada Rodžera Federera. Taj meč nije otišao u peti set, ali je Rafa morao da se vrati nakon preokreta.
Nadal je bolje otvorio meč i poveo sa 1:0 u setovima, da bi Đoković već u narednom setu stavio do znanja da ga umor neće zaustaviti.
Pljuštali su fantastični udarci sa obe strane i bila je to prava teniska predstava za čiju kartu je vredelo dati čitavo bogatstvo.
Odlično je Novak ušao u treći set i uspeo da napravi brejk za 3:1 koji je čuvao do završnice seta kada je i drugi put oduzeo servis Špancu i poveo sa 2:1 u setovima.
Nadal je pokazivao znake umora, ali u isto vreme i sve one udarce i brzinu koji karakterišu njegovu igru i danas.
Izjednačio je Španac na 2:2 i meču doneo istorijsku stranicu, a mlađim generacijama duel koji će ući u priručnike.
Nije dobro počelo po Novaka, Nadal je napravio brejk i poveo sa 4:2, ali je potom Đoković istopio prednost i izjednačio.
U jedanaestom gemu srpski teniser napravio je ključni brejk, potom sačuvao svoj servis i iskoristio drugu meč loptu.
Novak je pao na teren, Nadal je gledao kako da što pre pobegne sa terena. Najduže Grend slem finale dobilo je pobednika, srpskog tenisera.
Delovalo je nemoguće, zbog umora, zbog zaostatka, zbog rivala koga je publika volela, ali „viša sila“ ponovo je pronašla put do jednog imena – Novaka Đokovića.
Sama činjenica da smo igrali skoro šest sati je neverovatna. To je najduže finale u istoriji Grend slemova. Kad čujem tako nešto, odmah mi kreću suze“, rekao je Novak nakon pobede.
Prvi reket sveta i sam dok govori o ovom meču govori o višoj sili koja ga je kako je istakao „pogurala“ do pobede.
Nakon tog osećaja koji Novak nije znao da objasni ponovo je kruna bila na njegovoj glavi.
Umor je toliko pokosio i Novaka i Rafu da su organizatori tokom dodele pehara morali da donesu stolice prvom i drugom teniseru sveta.
Deceniju kasnije njegov doprinos tenisu u Australiji kao da je nepoznat, Nadal će igrati finale, Novak je sapleten i pre izlaska na teren.
Ipak, pravda je pre tih deset godina zadovoljena.
Novak Đoković, Australijan open 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SPORT
Prava strana Novaka Đokovića koju „oni“ ne žele da vide /video/
Nik Kirjos i Tanasi Kokinakis - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SPORT
Kirjos ima novog neprijatelja: „Ponaša se kao dete“
Grčki teniser Stefanos Cicipas - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2022
SPORT
Cicipas o optužbama Medvedeva: „Ja sam žrtva, on nije baš najzrelija osoba“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala